OMD

Haspengouw is enorm rijk aan cultuurhistorisch erfgoed, uit verschillende periodes van de geschiedenis. Het gaat om motteheuvels over kloosters en hoeven, tot kerken en kastelen.

Het landschap van vandaag is het resultaat van een lange ontwikkeling. De vruchtbare grond en de talrijke beekjes leenden zich perfect voor akkerbouw en fruitteelt.

Het heuvelachtige landschap was bovendien vanuit militair-strategisch oogpunt interessant, omdat het voor een natuurlijke verdediging zorgde.

Al die sporen van het verleden zijn in Haspengouw nog goed te zien, al zijn ze soms door onwetendheid uitgewist of is de betekenis ervan niet meer gekend. Daar ligt voor cultuurtoerisme, maar ook voor de bewoners en al wie geïnteresseerd is in het regionale erfgoed, een grote uitdaging.

De stad Sint-Truiden wil graag bijdragen aan het opnieuw ’leesbaar’ maken van het unieke cultuurlandschap van Haspengouw. De restauratie en ontsluiting van de burchtruïne van Brustem vormt alvast een belangrijke stap in die richting.

Open Monumentendag zondag 12 september
De stad Sint-Truiden neemt traditiegetrouw jaarlijks deel aan Open Monumentendag. Dit jaar zetten we deze hoogdag van onroerend erfgoed in als officieel startpunt van de werken aan de burchtruïne in Brustem. Deze site herbergt immers alle pijlers van onroerend erfgoed: een beschermd monument, een beschermd cultuurhistorisch landschap en waardevolle archeologische relicten.

Programma

13u-18u:

  • Doorlopend (om de 20 minuten) begeleide gidsbeurten op de site van Brustem over de geschiedenis van het monument en het belang van de ligging ervan in het Haspengouwse landschap. Je kan hiervoor ter plaatse aansluiten.
  • Doorlopend mogelijkheid tot vrije wandelingen en fietstochten met als uitvalsbasis de burchtsite: meer info hierover vind je terug in bijgevoegde wandel- en fietsfolder onderaan deze pagina.
  • 13u en 15u40: Begeleide wandeling in Brustem op zoek naar kleine en grote monumenten, natuurpracht en archeologische relicten. Vooraf inschrijven verplicht.
  • 13u en 14u20 en 16u00: toelichting over de restauratiewerken en toekomstplannen voor de burchtruïne in de Sint-Laurentiuskerk in Brustem. Vooraf inschrijven verplicht.
  • 14u en 16u: Gezinswandeling: ouders en kinderen keren terug naar het leven in de middeleeuwse stad en ontdekken de ambachten van weleer. Vooraf inschrijven verplicht.

 

Inschrijven

Begeleide wandeling in Brustem:

 

Toelichting restauratiewerken: 

 

Gezinswandeling:

 

Afbeelding Open Monumentendag Sint-Truiden 2021