Officiële inhuldiging Samentuin Sint-Truiden

vrijdag 28 oktober 2022

Op donderdag 27 oktober werd in het moestuinencomplex aan de Volmolenweg in Sint-Truiden de samentuin beheerd door cursisten, vrijwilligers en begeleiders van Ligo (centrum voor Basiseducatie) officieel ingehuldigd. Via dit project krijgen de tuiniers de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, hun organisch afval zelf te verwerken, te leren en elkaar te ontmoeten. Dit project kreeg ook de belangstelling van Bart Somers, minister van Inburgering en Gelijke Kansen.

Tuinieren voor elkaar

Sinds 2019 wordt er door de cursisten van Ligo op een ecologische manier getuinierd. Zaaien, planten en oogsten zonder gebruik van kunstmeststoffen of pesticiden. De groenten worden verdeeld onder de deelnemers en vinden ook hun weg naar het sociaal restaurant Onder Ons.

De tuiniers helpen elkaar innovatief te tuinieren. Door hun tuintjes op een milieuvriendelijke en duurzame manier te onderhouden, dragen ze zorg voor ons klimaat en maken ze de andere deelnemers bewust van het belang ervan.

Meer dan tuinieren alleen

De tuin is uitgegroeid tot een leerplek waar deelnemers Nederlands kunnen oefenen en gebruiken. Leren samenwerken, budgetteren en afspraken maken. Het is ook een ontmoetingsplaats waar er wordt gelachen, thee gedronken, zaaigoed uitgewisseld, materiaal uitgeleend en expertise gedeeld met al de tuiniers van het grote volkstuincomplex.

In de tuin kan er even afstand genomen worden van de dagelijkse zorgen en stress.

De volkstuintjes zijn ook een mooie, groene ontmoetingsplaats voor inwoners die eenzaam zijn, of weinig sociale contacten hebben. Het biedt hen de kans om buiten en onder de mensen te komen, niet noodzakelijk om mee te tuinieren maar om een babbeltje te slaan of om mee te smullen van de lekkere bereidingen.

Exotische toets

De feestelijke inhuldiging werd culinair ingekleurd met tuingemaakte hapjes met een exotische toets. Dit zal niet voor de laatste keer zijn dat er lekkers wordt gemaakt in deze tuin. Op termijn zal er een keukentje in gebruik worden genomen om groenten te verwerken en eenvoudige recepten uit te proberen.

Unieke samenwerking

Ondertussen hebben we met Limburg.net al meer dan 20 samentuinen mee gerealiseerd. Ecologisch tuinieren is namelijk een van de belangrijkste wapens tegen organisch afval. Dat kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren en net dat kunnen de tuiniers hier in de praktijk leren. De samentuin is het resultaat van een jarenlange samenwerking van het OCMW, Ligo, de Integratiedienst en leden van de Milieuraad van de stad, Onder Ons, Velt, Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net. Elke partner met zijn eigen insteek maakt dit project tot een inclusief verhaal.

samentuin