Swipe mee naar een job via de stadsapp! Uniek voor Limburg

Gepubliceerd op  zaterdag 18 november 2023 om 09u
De stadsapp van Sint-Truiden is dé nieuwe matchmaker voor werkgevers en werkzoekenden. Het lokaal bestuur Sint-Truiden ontwikkelde recent een nieuwe toepassing op de stadsapp waardoor lokale handelaars, horeca-uitbaters, KMO’s en bedrijven eenvoudig én gratis hun vacature kunnen plaatsen en beheren.

Werkzoekenden ontvangen aanbiedingen op basis van vooraf ingestelde criteria. Op die manier wil het lokaal bestuur verbinding faciliteren tussen werkgevers en werkzoekenden.
 
Kies voor een job dicht bij huis
Hoewel de schaarste op de arbeidsmarkt stilaan stabiliseert, blijft het een uitdaging om personeel te vinden. Zeker als het gaat om specifieke profielen en tijdelijke jobs.  Dat bleek ook uit de vele gesprekken die het lokaal bestuur met ondernemers had. Daartegenover staan werkzoekenden die gemotiveerd zijn om te werken. Het lokaal bestuur Sint-Truiden wil werkgevers en werknemers snel en efficiënt met elkaar in contact brengen. Vandaar is het idee ontstaan om dat via de stadsapp uit te rollen. Daarbij wordt de grootste troef van de Truiense ondernemers uitgespeeld, namelijk een job dicht bij huis.

Krapte op de arbeidsmarkt
Uit de cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt dat de organisatie in 2022 2.516 vacatures ontving voor Sint-Truiden. Bij het begin van 2023 waren 812 vacatures nog niet ingevuld. Toch zijn er op dit moment 1.182 werkzoekenden zonder werk (WZW) in Sint-Truiden. Deze vertegenwoordigen 4,8% van de inwoners tussen 18 en 64 jaar. 

De stadsapp is een laagdrempelig kanaal, uitermate geschikt voor toepassingen zoals deze. 
Voor de ondernemers is het plaatsen van een jobaanbieding op de stadsapp gebruiksvriendelijk en gratis! Werkzoekenden kunnen een profiel aanmaken om gerichte vacatures te ontvangen. Ze kunnen tussen de advertenties swipen en interessante vacatures bijhouden om op te solliciteren. Daarnaast vind je er ook alle vacatures van het lokaal bestuur Sint-Truiden en lokale jobs via de VDAB. Met het promoten van deze lokale vacatures via de stadsapp, in combinatie met een gerichte communicatiecampagne, wil het lokaal bestuur mee helpen geschikt personeel te vinden voor de bedrijven, handelaars en horeca.
 
Bij Walth in Sint-Truiden zijn er momenteel drie vacatures: technisch commercieel bediende, chauffeur en schrijnwerker. Het bedrijf hoopt via de stadsapp mensen uit Sint-Truiden warm te kunnen maken voor deze jobs omdat ze er in geloven dat werken dicht bij huis heel wat voordelen heeft. De stadsapp biedt hen de kans om op een eenvoudige manier lokaal talent aan te spreken.
 
Het lokaal bestuur vindt het belangrijk om te luisteren naar de noden van de bedrijven en een verbindende en faciliterende rol op te nemen. De economische toekomststrategie kiest voor meer jobs en toegevoegde waarde binnen een innovatieve, klimaatneutrale en duurzame economie. De maatschappelijke uitdagingen op het vlak van onder meer grondstoffen, energie, tewerkstelling en korte keten worden vooral gezien als het begin van een nieuwe dynamiek. Zo maakt Sint-Truiden een verdere sociaal-ecologische transitie naar een veerkrachtige economie en arbeidsmarkt
 
De eerste stad van Vlaanderen met een eigen stadsapp
Met meer dan 18.000 gebruikers is de app de idéale bron voor elke Truienaar die op zoek is naar stadsnieuws. Heel wat toepassingen zijn al bij Truienaren bekend. Zo kan je de afvalkalender raadplegen, een melding doen, documenten opvragen, een afspraak maken en heb je je Shop & The City-kaart altijd bij je. Sint-Truiden blijft streven naar nog meer slimme toepassingen op deze centrale plaats want je smartphone heb je steeds bij de hand. Dankzij de app blijf je altijd en overal verbonden met de stad. Het lokaal bestuur hoopt dat er dankzij deze bijkomende module nog meer jobs ingevuld geraken

Enkele cijfers
1.    Meer dan 10.000 gebruikers spenderen dagelijks minimum 3 minuten op de stadsapp. 
2.    Zo’n 3000 gebruikers loggen in via Itsme.
3.    65 gebruikers hebben nu al, zonder brede bekendmaking, hun jobprofiel actief. Ze krijgen een notificatie als er een vacature is die past bij hun profiel.
4.    Via de VDAB zijn er nu 1925 jobs ontsloten via de stadsapp.
 
Handelaars kunnen een handleiding voor het plaatsen van vacatures raadplegen op www.sint-truiden.be/stadsapp-handelaar, gebruikers vinden meer info op www.sint-truiden.be/stadsapp

Naar top