Het huidige reglement wordt tijdelijk on hold gezet om ruimte te maken voor een diepgaande analyse van de behoeften aan gemeenschapsinfrastructuur.
Het subsidiereglement bood financiële ondersteuning aan vzw’s voor investeringen in niet-stedelijke infrastructuur, zoals jeugd- en buurtaccommodaties. Hiermee konden verenigingen tot 80% van de kosten voor renovatie, uitbreiding of veiligheidswerken laten subsidiëren, met een maximum van 30.000 euro per project (50.000 euro voor gedeelde infrastructuur). Sinds 2014 werden via dit reglement 20 projecten van 15 verenigingen ondersteund, goed voor een totale subsidie van 615.807,15 euro.
Behoeften evolueren, beleid groeit mee
De afgelopen tien jaar werden dankzij dit reglement structurele investeringen mogelijk gemaakt in onder meer jeugdhuizen, parochiezalen en buurtcentra. De noden rond gemeenschapsinfrastructuur blijven echter evolueren. Daarom zet het lokaal bestuur nu een stap terug om een helder en toekomstgericht beleid te ontwikkelen. Het stadsbestuur start een brede bevraging bij verenigingen en andere betrokkenen om een goed beeld te krijgen van de noden op lange termijn. Dit onderzoek vormt de basis voor een nieuw subsidiereglement, dat vanaf 2026 in het financiële meerjarenplan wordt opgenomen.
Fundamenten om straks op verder te bouwen
Subsidies zijn een belangrijke hefboom om verenigingen en buurtinitiatieven te ondersteunen maar het lokaal bestuur moet goed afwegen waar de grootste impact ligt. Het is cruciaal dat middelen gericht en duurzaam ingezet worden. Met een goede analyse als fundament kan het beleid de komende jaren verder bouwen aan een sterke visie.