Nieuw speelplein “Het Burchtje” aan de burcht van Brustem geopend

Gepubliceerd op  donderdag 4 juli 2024 om 08u52
Aan de voet van de historische burcht van Brustem kunnen kinderen vanaf nu zich ten volle uitleven op een nieuw speelplein.

“Het Burchtje” is het 41e speelplein in Sint-Truiden waar kinderen veilig in hun eigen buurt kunnen spelen. Het speelplein kadert in het grotere renovatieproject van de burcht van Brustem en onderstreept de functie van de burchtsite als centraal punt in het dorp.

Kindvriendelijke stad

Het lokaal bestuur van Sint-Truiden hecht veel belang aan kindvriendelijke omgevingen waar jonge inwoners zich naar hartenlust kunnen uitleven. Verspreid over het grondgebied liggen 40 speelpleintjes die kinderen op een laagdrempelige manier aanzetten om te spelen in de buitenlucht. Bij de ontwikkeling van dit nieuwe speelplein is rekening gehouden met de resultaten van het uitgebreide Buitenpret-onderzoek. Dit onderzoek toonde aan dat kinderen en jongeren een sterke voorkeur hebben voor spelen in een natuurlijke, groene omgeving. Daarom is “Het Burchtje” ontworpen om niet alleen een veilige en uitdagende speelomgeving te bieden maar ook om kinderen attent te maken op de unieke geschiedenis en natuur rondom hun speelterrein.

De burcht van Brustem

De afgelopen jaren heeft het lokaal bestuur de historische burcht van Brustem gerestaureerd en de omgeving opgewaardeerd. De toevoeging van het speelpleintje in de schaduw van de burcht is de kers op de taart. Speelpleintje “Het Burchtje”, ontworpen als een mini-burcht, is gebouwd op een kleine speelheuvel. De constructie, vervaardigd uit natuurlijke materialen, stimuleert de fantasie en nodigt uit tot avontuurlijk spelen. De speelheuvel is toegankelijk voor alle kinderen en belooft een nieuwe favoriete bestemming te worden voor gezinnen uit de omgeving.

Samenwerking met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

De realisatie van dit prachtige speelplein werd mede mogelijk gemaakt door Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Zij waren een partner in dit project vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijke bouw van de constructies. Hun expertise en toewijding hebben bijgedragen tot de creatie van een speeltuin die zowel leuk als veilig is voor alle kinderen. Bovendien is het speelplein ook harmonieus geïntegreerd in het landschap.

Naar top