Hondeneigenaars, opgelet voor de grasaren!

Gepubliceerd op  woensdag 15 mei 2024 om 00u
Een grasaar bij je hond lijkt op het eerste gezicht klein en onschuldig, maar schijn bedriegt. Grasaren kunnen zeer vervelende ontstekingen en pijn bij je hond veroorzaken.

Ze bevinden zich vaak bij de tenen, maar je ziet ze ook bij de oren, ogen, neus, keel en longen van je hond. Grasaren kunnen bij honden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat zijn grasaren nu juist? 

Grasaren zijn scherpe zaden van een wilde grassoort die je vooral ziet staan langs stoep- en wegranden. Door hun scherpe punt dringen ze in het lichaam van je hond. Met zijn weerhaken nestelt het zich stevig vast in de huid. De grasaar dringt dan steeds dieper door in het lichaam van je huisdier en verdwijnt niet vanzelf.

In welke periode zijn er veel grasaren?

Wanneer wild gras tot bloei komt, ontstaan er grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Deze aren worden het meest gezien in de periode van juni tot en met augustus.

Verwijder grasaren

Wist je dat onbehandelde gevallen van grasaren bij honden ernstige infecties kunnen veroorzaken? Het is van groot belang dat je je huisdier regelmatig checkt op grasaren en onmiddellijk ingrijpt als je vermoedt dat je hond in contact is gekomen met deze scherpe zaadjes.

Om grasaren te herkennen en verwijderen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de gevaren. Een simpele controle na elke wandeling kan het verschil maken en veel leed voorkomen.

Meer informatie vind je terug op www.huisdierinfo.be/grasaren

* Huisdierinfo is een officiĆ«le website van de Vlaamse overheid, uitgegeven door Departement Omgeving 

Thema's

Naar top