Veilige, verlichte fietsoversteekplaats op Diestersteenweg

Gepubliceerd op  vrijdag 10 november 2023 om 09u
Agentschap Wegen en Verkeer start volgende week met werkzaamheden op de Diestersteenweg op de grens tussen Sint-Truiden en Nieuwerkerken.

Vernieuwing en verbreding fietszone

De fietsinfrastructuur aan de oversteek op de Diestersteenweg, op de grens tussen Nieuwerkerken en Sint-Truiden, wordt verbreed en vernieuwd. Hiervoor gebeuren er langs beide zijden enkele aanpassingen aan de gracht en beek. Er komen o.a. nieuwe leuningen en kopmuren tegen valgevaar. Het fietspad krijgt plaatselijk een nieuwe asfaltlaag met bijhorende markeringen en oneffenheden worden weggewerkt zodat fietsers veilig de oversteek kunnen bereiken. Waar nodig wordt ook de fundering vervangen.

Vleermuisvriendelijke straatlampen

Op zo’n 100 meter voor en na de oversteek komt speciale amberkleurige verlichting langs de weg. Die verlichting hindert vleermuizen, die vooral in het donker actief zijn, niet in hun bioritme. De fietsoversteek wordt ook uitgerust met diervriendelijke verlichting en een duidelijk zichtbare verlichtingspaal. Enkel wanneer fietsers naderen bij schemering of in het donker, worden de sensoren van de nieuwe verlichtingsinstallaties automatisch geactiveerd en springen de lichten enkele minuten aan. Deze lampen houden maximaal rekening met de vleermuizen die in de omgeving van natuurgebied Kelsbroek vertoeven.

Timing van de werken

De werken starten maandag 13 november en duren tot het einde van de maand, planning onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden.

Welke hinder kan je verwachten?

  • Vanaf maandag 20 november kan verkeer op de Diestersteenweg in beide richtingen vertraagd en beurtelings doorrijden met tijdelijke verkeerslichten.
  • Fietsers volgen een lokale omleiding via Kelsbeek - Terbeek.
  • De voorbereidende werken aan de wegverlichting verlopen doorgaans in de bermen, met beperkte hinder op het fietspad. Dat geldt ook voor de afwerking en aansluiting van de lampen.

Nog vragen?

Je kan AWV contacteren via www.meldpuntwegen.be of het nummer 011 74 23 00. Ontdek updates van deze werken of andere projecten op wegenenverkeer.be/sint-truiden.

Thema's

Naar top