Alcoholverbod en systematische identiteitscontroles vanaf 23-08-2023

Gepubliceerd op  woensdag 23 augustus 2023 om 13u
Vanaf woensdag 23 augustus geldt er overal in de binnenstad en de stationsomgeving een alcoholverbod op het openbaar domein en voert de politie bijkomend systematische identiteitscontroles uit in de stationsomgeving.

Volgens artikel 28 van het bestaande GAS-reglement geldt er op volgende plaatsen een verbod van alcoholgebruik op het openbaar domein binnen een perimeter van 50 meter rond:

  • de Tiensevest, Kazernevest, Tichelrijvest en Hoge Veser; 
  • het stadspark;
  • de buitenruimte van het sportcomplex Sint-Pieter en van de Tochtgenoot, begrensd door de Olympialaan, Naamsesteenweg en Trudobron;
  • het stationsgebouw, het parkeerterrein, de perrons, de voetgangerstunnel, het parkeerterrein aan de kant Nieuw Sint-Truiden en het openbaar domein in de omgeving van dit parkeerterrein begrensd door de Gorsemweg, de Fabriekstraat en de Boomgaardenstraat.

Vanaf woensdag 23 augustus geldt dit verbod ook in volgende zones binnen een perimeter van 50 meter rond: 

  • de binnenstad, begrensd door de Hoge Veser, stadspark, Kazernevest, Tiensevest, Clockemstraat (tussen Tiensevest en Naamsevest), Naamsevest, Tichelrijvest, Tichelrijstraat (tussen Tichelrijvest en Nieuwpoort), Nieuwpoort (tussen Tichelrijstraat en Clement Cartuyvelstraat) en Clement Cartuyvelsstraat (tussen Nieuwpoort en Hoge Veser).
  • de stationsomgeving, begrensd door een gedeelte van de Tiensesteenweg, Stapelstraat (tussen Tiensesteenweg en Stationsstraat), Rijschoolsstraat (tussen Stationsstraat en Prins Albertlaan), Prins Albertlaan (tussen Rijschoolstraat en Gorsemweg), Gorsemweg (tot aan ingang parkeerterrein station kant Nieuw-Sint-Truiden), tot aan het stationsgebouw.

Het alcoholverbod geldt niet op vergunde terrassen van horecazaken of bij vergunde evenementen.

Identiteitscontroles

Verder werd ook beslist dat de politie voortaan systematische identiteitscontroles zal uitvoeren in en rond de stationsomgeving.

Dit besluit dient een sterk signaal te geven aan personen die voor overlast zorgen in de stationsbuurt. In en rond de stationsomgeving komen steeds heel veel mensen samen. Met de systematische controles is het de bedoeling om een globaler beeld te krijgen over wie er dagelijks in de omgeving rondhangt en voor overlast zorgt.

De controles worden uitgevoerd binnen een bepaalde zone afgebakend door volgende straten: Stationsstraat, Tiensesteenweg, Gazometerstraat, Molenstraat, Stapelstraat, Sint-Anneke, Rijschoolstraat, Leopold II straat, Koningin Astridstraat, Prins Albertlaan, Spoorwegstraat, Boomgaardenstraat. 

Termijn van de maatregelen

De tijdelijke politieverordeningen werden opgemaakt via een hoogdringend burgemeestersbesluit en zullen ter bekrachtiging voorgelegd worden op de gemeenteraad van 28 augustus 2023. Beide maatregelen zijn van kracht vanaf woensdag 23 augustus 2023 tot en met 31 oktober 2023 met het oog op verdere evaluatie. 

Naar top