Nieuwe toeristische gids feestelijk voorgesteld

vrijdag 11 maart 2022

In 2022 blaast Toerisme Sint-Truiden 75 kaarsjes uit. Bij de aftrap van dit feestjaar, stelde het lokaal bestuur afgelopen donderdag de nieuwe toeristische gids voor. De feestelijke voorstelling vond plaats in vijfsterrenlocatie ‘Kasteel van Ordingen’. De gloednieuwe editie bevat heel wat traditionele hoogtepunten en tal van nieuwigheden. In de compacte gids vinden bezoekers een gevarieerd en kwalitatief aanbod. Daarnaast geven QR-codes toegang tot een schat aan extra informatie o.a. video’s en wandelkaarten. De nieuwe editie wijst bezoekers de weg naar de lekkerste en leukste plaatsjes van Sint-Truiden. Haal nu jouw gratis exemplaar bij dienst Toerisme. 

Ambachtentoerisme
Dit jaar staat de gids volledig in het teken van het Limburgse ambachtentoerisme, streekproducten en lokale handel. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gezellige bloesemmarkten op woensdagen in april. Hier bieden lokale producenten hun producten aan in enkele kerkdorpen terwijl bezoekers op gezellige terrasjes genieten van muziek en proevertjes. Met deze ‘korte keten’-aanpak ondersteunt het lokaal bestuur meteen ook de plaatselijke landbouwers en wordt een volgende stap genomen richting duurzamer ondernemen.

75 jaar toerisme
Toen het toeristische infokantoor in 1947 begon, was Sint-Truiden een van de eerste steden met een eigen toeristisch infopunt. Gedurende het hele jaar nodigt Sint-Truiden iedereen uit om de 75ste verjaardag mee te vieren. Op 29 mei worden alle Trudopasmonumenten opengesteld voor een gratis bezoek, er komt een prachtig bloemen- en houttapijt en  op de Groenmarkt wordt een heuse taartenbakwedstrijd, inclusief proeverij, georganiseerd. Kers op de taart: ook deze zomer trekt de Boddelkèèr weer door de straten, ditmaal met een speciaal programma rond 75 jaar toerisme. In het najaar kunnen liefhebbers op de tentoonstelling met oude flyers en affiches in het stadhuis nog een vleugje toeristische geschiedenis opsnuiven.

Elke dag iets te beleven
In april valt er zo wat elke dag iets te beleven in Sint-Truiden. De succesvolle bloesem - en fruitbezoekjes aan fruit- en wijnbedrijven vinden ook dit jaar opnieuw plaats. Het jaarlijkse bloesemfeest met de traditionele bloesemzegening wordt in april in een nieuw jasje gestoken met bloesemfietstochten in samenwerking met de Fietsersbond en een heus picknickfestival. Nog voor de zomer, zullen de Fruitreuzen hun huwelijksgelofte vernieuwen tijdens een uniek spektakel. Vanaf april vinden unieke rondleidingen plaats in verborgen pareltjes waar je  doorgaans geen toegang toe hebt. Ook komt er in de zomer een nieuwe gezinswandeling rond de reuzenstoelen in Cicindriavallei. Als klap op de vuurpijl volgt in het najaar een waardige opvolger voor Sint-Truiden by Lights. Daarover later meer.

Gids