Nachtwinkels

 

Wanneer je in Sint-Truiden een nachtwinkel wil uitbaten, moet je rekening houden met een aantal regels. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zaken:

Vestigings- en uitbatingsvergunning nachtwinkels
Als je een nachtwinkel wil openen in Sint-Truiden, dien je voorafgaand een vestigings- en uitbatingsvergunning te verkrijgen.
Meer info vind je hier.

Belasting op nachtwinkels en shops bij tankstations
De belasting op nachtwinkels en shops bij tankstations dient enerzijds voor een bijdrage in de kosten voor het bestrijden van de overlast met betrekking tot de handhaving van de openbare rust en de verkeersveiligheid en van de diensten die instaan voor de openbare reinheid en anderzijds om een doordacht lokaal beleid te voeren. Er wordt zowel een openingsbelasting als een jaarlijkse belasting geheven op de nachtwinkels en de shops bij tankstations.
Meer info vind je hier.

Attest afwijking openings- en sluitingstijden
Alle kleinhandelaars zijn onderworpen aan sluitingsuren. De winkels dienen hun deuren te sluiten voor het publiek op de volgende momenten:

  • vóór 5 uur en na 21 uur, op vrijdag en op de werkdagen die een wettelijke feestdag voorafgaan. Indien de wettelijke feestdag, een maandag is, is de verlenging tot 21 uur op de zaterdag die voorafgaat, toegestaan;
  • vóór 5 uur en na 20 uur op de andere dagen.

Voor privébureaus voor telecommunicatie (belwinkels) en nachtwinkels geldt een specifieke regelgeving: Sluitingsuren privébureaus voor telecommunicatie (belwinkels): vóór 5 en na 20 uur.

Voor nachtwinkels geldt tevens een gemeentelijk reglement, waarin de openingsuren zijn vastgelegd tussen 18.00 uur en 01.00 uur.
Andere voorwaarden nachtwinkels:

  • geen andere activiteit uitoefenen dan de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen;
  • netto verkoopoppervlakte mag niet groter zijn dan 150 m²;
  • op een duidelijke en permanente manier de vermelding ‘nachtwinkel’ dragen.

Voor shops bij tankstations geldt tevens een gemeentelijk belastingreglement. Laatste stelt dat een nachtwinkel elke winkel is, die in algemene voedingswaren en huishoudartikelen handelt en uur minstens 1 uur open is tussen 21.00 uur en 07.00.

Meer info vind je hier.