Laatste wilsbeschikking

Je kan als inwoner van Sint-Truiden een laatste wilsbeschikking in het bevolkingsregister laten registreren. Hiermee geef je aan op welke begraafplaats je na jouw overlijden begraven of gecremeerd wilt worden.

Kies je voor een crematie, dan kan je bepalen wat er met de as moet gebeuren rekening houdend met de vooropgestelde wettelijke keuzes. Ook de begrafenisplechtigheid kan je kiezen (bijvoorbeeld katholieke uitvaart). Je kan jouw keuze steeds wijzigen. Bij jouw overlijden gaat de dienst burgerzaken na of jij beschikt over een laatste wilsbeschikking en of jouw laatste wens gerespecteerd wordt.

Keuzemogelijkheden?
De keuzes zijn vermeld op het formulier laatste wilsbeschikking, dat je hieronder kan downloaden.

Voor wie?
Iedereen vanaf de leeftijd van 16 jaar
Opgelet! Als je jonger dan 16 jaar bent, moet jouw wettelijke vertegenwoordiger (ouders, voogd) de verklaring afleggen.

Prijs?
Gratis

Hoe aanvragen?
Je kan het formulier laatste wilsbeschikking hieronder downloaden en per post bezorgen aan dienst Burgerlijke stand.
Je kan persoonlijk hiervoor ook een telefonische afspraak maken via het ContactCenter op 011 70 14 14.

 

Wat moet je doen?
Je vult het formulier in en bezorgt het aan de dienst Burgerlijke stand. Onze medewerker registreert jouw verklaring in het bevolkingsregister en bezorgt je een ontvangstbewijs.

Tip?
Na jouw registratie kan je  gratis een leifkaart aanvragen waarop jouw wilsverklaringen (orgaandonatie, negatieve wilsverklaring, euthanasie, uitvaart, lichaam aan wetenschap schenken) vermeld zijn. Deze kaart is bedoeld om in jouw portefeuille te bewaren, zodat artsen en hulpverleners kunnen rekening houden met jouw voorafgaande zorgplanning.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitsbewijs