Kijkdag bij Haspengouwse fruittelers - 21 mei

maandag 16 mei 2022

Op zaterdagnamiddag 21 mei kan je ontdekken welke inspanningen de fruitteler bij je om de hoek levert voor ons Haspengouwse landschap. Die dag zetten vijf telers hun poorten open en laten ze met gepaste trots zien wat ze doen om de biodiversiteit op en rond hun bedrijf een boost te geven.

Landbouwers ontpoppen zich steeds meer tot landschapsbouwers. Ook heel wat Haspengouwse fruittelers kiezen ervoor om hun plantage natuurlijker in te richten, met streekeigen, gemengde hagen, bloemrijke grasstroken en ‘verloren’ hoekjes waar dieren en planten een goed onderkomen vinden. Sommigen plaatsen ook nest- en schuilkasten voor nuttige dieren zoals torenvalken, uilen, vleermuizen of oorwormen. Die helpen de fruitteler om op een natuurlijke manier plaagsoorten zoals muizen en schadelijke insecten onder controle te houden.

Interesse? Schrijf je dan in voor een van de gegidste rondleidingen in Alken, Borgloon, Kortessem, Sint-Truiden of Wellen. Bij de activiteiten in Wellen en Kortessem zijn een terras en activiteiten voor kinderen voorzien. Op de andere locaties zijn de fruitige winkels geopend.

 

Penco Fruit
Bisschopsweyerstraat 14 Alken
13u30
15u00
Geleide bedrijfswandeling door fruitteler Tom Penxten. Focus op teelttechnische duurzame vernieuwingen.
Fruit met Hart en Ziel
Helshovenstraat 16 a
Borgloon
13u30
15u00
Geleide bedrijfswandeling door fruitteler Karel Vaes. Focus op teelttechnische duurzame vernieuwingen. Fruitige winkel geopend.
De Alverberg
Opeindestraat 128
Kortessem
14u00 Geleide landschapswandeling door natuurgids. Doorlopend kinderactiviteit: zaadbommen maken, oorwormhuis knutselen. Fruitig terras geopend.
Jacobs Fruit
Heide 114
Sint-Truiden
14u00
15u30
Geleide bedrijfswandeling door fruitteler Hugo Jacobs. Focus op natuurlijke bestuivers en biologische fruitteelt.
fruitige winkel geopend
De Kleinaart
Kleinaartstraat 32
Wellen
13u30
15u00
Geleide bedrijfswandeling door fruitteler Jon Rouvrois. Focus op aantrekken van muizeneters en geïntegreerde teelt. Doorlopend kinderactiviteit: zaadbommen maken, nestkast timmeren. Fruitig terras en winkel geopend.

Gelieve op voorhand in te schrijven via http://www.rlhv.be/kijkdag want het aantal plaatsen per rondleiding is beperkt. Voor vrije plaatsen kan je je op 21 mei ter plaatse inschrijven maar vol = vol.

Peren