Kamp- en kookvuren op kamp

  Organiseert jouw vereniging een zomerkamp?

  Houd dan rekening met het nieuw veiligheidsbesluit rond roken en vuur maken in bossen en natuurgebieden.
  Dit veiligheidsbesluit geldt tot 30 september 2022 en houdt enkele uitzonderingen in voor zomerkampen met betrekking tot het maken van een kookvuur of kampvuur in bossen en natuurgebieden. 

  • Kampvuren zijn toegestaan op voorziene plaatsen in het kader van kampen en in bivakzones  bij code groen en geel.
    
  • Kookvuren zijn toegestaan op de voorziene plaatsen in het kader van kampen en in bivakzones bij code groen, geel, oranje en rood.

   

  Houd altijd rekening met de actuele codes. Die kan je terugvinden op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

   

  Ken je de kleurcodes voor brandgevaar? 

  Elk jaar zijn er brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke risicocode van kracht is. De risicocodes worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

  • GROEN: Weinig gevaar
   Er is geen bijzonder risico op natuurbrand. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.
    
  • GEEL: Gevaar
   De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
    
  • ORANJE: Hoog gevaar
   Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden. Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
    
  • ROOD: Acuut hoog gevaar
   Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Vuur maken is verboden. Natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand; tenzij anders overeengekomen door Natuur en Bos en de brandweerdiensten op basis van lokale omstandigheden.

    

   Alle actuele informatie met betrekking tot het rook- en vuurverbod is steeds terug te vinden op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

   Kampvuren - ANBKookvuren - ANB