Is jouw rijbewijs nog geldig?

vrijdag 20 januari 2023

Het klassieke roze, papieren rijbewijs wordt geleidelijk vervangen door het Europees rijbewijs in bankkaartmodel. Voorlopig zijn de roze papieren rijbewijzen nog steeds geldig. 

 

Papieren rijbewijs nog geldig tot 2033

De papieren rijbewijzen zijn nog altijd geldig in België en in het buitenland. Pas in 2033 zal het Europese bankkaartmodel verplicht zijn. Het is dus niet nodig om nu al een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Een rijbewijs vernieuwen is enkel nodig wanneer je rijbewijs:

  • verloren of gestolen is
  • beschadigd of onleesbaar geworden is
  • door een buitenlandse overheid ingetrokken werd
  • wanneer je echt niet meer op je foto lijkt, is het nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Het gaat dan niet om mensen die een ander kapsel hebben of plots een bril of baard dragen, maar wel om mensen die een foto hebben die al verschillende decennia oud is.

Het klassieke roze, papieren rijbewijs wordt geleidelijk vervangen door het eenvormige Europese model of Europees rijbewijs. Je krijgt hiervoor een uitnodiging. 

Rijbewijs in bankkaartmodel

Het elektronische Europese rijbewijs in bankkaartmodel is 10 jaar geldig. Na 10 jaar kan je het verlengen. Je hoeft daarvoor niet opnieuw een (rij)examen af te leggen. Je rijbewijs B is binnen de Europese Unie geldig.

De federale overheidsdienst Mobiliteit stuurt je een oproepingsbrief wanneer de vervaldatum in de buurt komt.

Rijbewijs aanvragen?

Maak steeds een afspraak maken via de afsprakenmodule of telefonisch via het Contactcenter op 011 70 14 14.

Meer info vind je hier.

Meer info?

Rijbewijs