Inspiratie voor activiteiten en initiatieven

Wees creatief en organiseer iets waar jouw buurt nood aan heeft.

Wonen er veel kinderen in de buurt? Dan zet je bijvoorbeeld best een speelstraat op touw. Of bestaat jouw buurt vooral uit oudere bewoners? Dan is een kaart- of spel- namiddag misschien wel een idee.

We zetten hier een aantal ideeën op een rij:

 • Barbecue, buurtfeest, paëlla-avond, breugheliaans buffet, kaas- , bier- en wijnavond, …
 • Pop-up restaurant: één of meerdere avonden in een zaaltje eten maken voor de buurt.
 • Pop-up café: één of meerdere avonden een cafeetje inrich- ten in de buurt.
 • Pannenkoekfestijn: met een paar ouders pannenkoeken bakken voor de hele straat.
 • Smoutebollenfeest: spotgoedkoop en oo zoo lekker…
 • Dessertwandeling: stippel een korte wandeling uit in jullie buurt en motiveer 4 of 5 vrijwilligers om een dessertje te maken dat ze ofwel bij hen thuis in de garage of in een tentje klaarmaken en aanbieden aan de wandelaars.
 • Dag van de buren: ieder jaar op de laatste vrijdag van mei is het Europese burendag. Dan wordt overal opgeroepen om samen te komen met de buren en iets leuks te organiseren.
 • Stoel op de stoep: vroeger zetten mensen de stoel buiten om met elkaar te praten. Dat gebeurt tegenwoordig, jammer genoeg veel te weinig. Heb jij zin om te buurten? Zet dan je stoel op de stoep naast je voordeur. Hiermee geef je aan dat jij zin hebt in een babbel met je buren. Je kan dit extra aantrekkelijk maken door je stoel te versieren en hier eventueel een wedstrijd aan te koppelen.
 • Weggeef-pleintje, ruil-dag, garageverkoop, … : spreek met je buren een datum af, verzamel alle spullen die jij niet meer nodig hebt en doe er je buren een plezier mee.
 • Quiz
 • Facebookgroep van en voor de buurt.
 • Trek erop uit: Wandel- of fiets(zoek)tocht, geocachen, …
 • Start tot run, … 

 

Speelstraten
Geef je kinderen een speelstraat cadeau.

Buurtrestaurants
Je kan zelf een buurtrestaurant opstarten. De coördinator buurtwerking helpt je graag op weg met de ontwikkeling van je idee. Je kan ook zelf inspiratie gaan opdoen in Den Teluur.

Ooievaars
Buren kunnen op de dienst Preventie gratis een grote ooievaar ontlenen en deze voor het huis van de jonge ouders zetten waar er een kindje geboren is, om hen te verrassen. 

Integratie
Het integratiebeleid heeft als doel inwoners van diverse herkomst, die in Sint-Truiden wonen, volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving. Hier vind je alvast enkele activiteiten die er georganiseerd kunnen worden: Informatie- en ontmoetingsavonden met mensen van andere culturen, multiculturele kookavond,...
Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst Ingegratie.

Fairtrade
Fijne buurtcomités, faire buurtcomités. Hou je van spelletjes of films? Ben je gek op wijn of chocolade? Kook je graag? 
Boek dan een activiteit, bepaal je locatie en het tijdstip. Wij zorgen voor materiaal, ingrediënten en een vrijwilliger die de activiteit begeleidt: een werelds GPS-spel; een kinderfeestje; wereldse wijnen proeven; een chocoladeproeverij; een kookworkshop; ...
Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst Ontwikkelingssamenwerking, of op deze website.

Oxfam Wereldwinkel
Eerlijke handel garandeert dat producenten in het Zuiden een menswaardig inkomen krijgen. Eerlijke handel betekent ook dat producten nooit in mensonwaardige omstandigheden tot stand komen. 
Probeer voor je volgende activiteit eens een aantal producten van de Wereldwinkel. Zo kan je ook je buren in het zui- den een hart onder de riem steken. Maak kennis met fairtrade-producten via bovenstaande activiteiten.
Een enthousiast team van vrijwilligers zorgt ervoor dat de Oxfam Wereldwinkel van Sint-Truiden vijf dagen per week is geopend.

Milieu
Elk jaar (in maart) wordt in samenwerking met Limburg.net/ Ovam/Fost plus, een grootscheepse zwerfvuilactie georganiseerd. Iedereen wordt uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken.
Kerstbomen in je straat ... Breng je buurt in kerstsfeer. De stad stelt je gratis kerstbomen ter beschikking die je dan samen met je buren kan versieren.
Ergens een braakliggend stukje grond een nuttige invulling geven, door er bijvoorbeeld een leuke ontmoetingsplek of een moestuintje van te maken.
Bloemen in het dorp: samen met je buren jullie straat opfleuren met bloemen. Je kan hiervoor een subsidie bekomen van de stad. 
Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst Milieu.

Preventie
Diefstalpreventieadvies: Werd er bij jullie in de buurt ingebroken? Zijn er meerdere bewoners ongerust? Contacteer dan de diefstalpreventieadviseur. Ze kan bij jullie in de buurt een uiteenzetting geven met enkele algemene tips voor jullie straat, wijk of buurt. Wanneer je je huis wil beveiligen, maar niet goed weet hoe je hieraan moet beginnen, kan je ook diefstalpreventieadvies op maat aanvragen. De diefstalpreventieadviseur komt dan een kijkje nemen en geeft je de nodige informatie om je huis goed te beveiligen.

Fietgraveren: Willen jullie als buurt gezamenlijk een fietsgraveermoment organiseren? Verzamel 15 buurtbewoners die hun fiets willen laten graveren en onze fietsgraveerder komt ter plaatse op een afgesproken datum en uur.

Little free library: Zijn er bij jullie in de buurt enthousiaste lezers? Willen jullie de buurtkinderen motiveren om extra te gaan lezen? Plaats een ‘Little Free Library’. Dit is een boekenkastje dat door de buurt wordt onderhouden. Wij zorgen voor de plaatsing, de buurt zorgt voor het onderhoud en het vullen van het kastje.

Infosessie drugpreventie (drugs, alcohol, gamen, …) Zijn jullie als buurt ook ongerust over bepaalde thema’s als alcohol, drugs, gamen,...? Willen jullie hierover praten met een professional? Dat kan. Neem even contact op met de dienst preventie en we bespreken samen de mogelijkheden.

Voor meer informatie in verband met deze preventie-acties kan je terecht bij de dienst Preventie.