Identiteitskaart gestolen of verloren of vernietigd in België?

Als je jouw Belgische identiteitskaart (eID of Kids-ID), vreemdelingenkaart of ander verblijfsdocument verloren hebt, bel je onmiddellijk naar DOCSTOP op het nummer 00800 2123 21 23 om jouw document te laten blokkeren.
Dit doe je ook bij diefstal of vernietiging van jouw documenten.

DOCSTOP is een gratis dienst voor Belgische identiteitsdocumenten, 24 uur op 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar. Vanuit het buitenland vervang je het kengetal ‘00’ door het buitenlands kengetal. Als je dit nummer niet kan bereiken, bel je naar het nummer +32 2 518 2123.

Bij verlies, diefstal of vernietiging van eID of Kids-ID doe je hiervan aangifte bij de dienst bevolking. Je ontvangt een attest van verlies of diefstal van jouw kaart in afwachting van een nieuwe kaart. Bij diefstal leg je ook nog een klacht neer bij de lokale politie.
Buiten de openingsuren van de dienst Bevolking ga je onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Opgelet! Een identiteitsdocument dat je als verloren of gestolen hebt aangegeven, mag je niet meer gebruiken en kan je niet meer reactiveren. Laat het document vernietigen bij de stad en vraag een nieuw document aan

Is jouw vreemdelingenkaart of verblijfsdocument verloren, gestolen of vernietigd, dan moet je aangifte doen bij de politie. 

Moet je naar het buitenland, dan kan je op korte termijn een dringende identiteitskaart of een (dringend) reispaspoort aanvragen.

Geldigheid?
1 maand geldig in België

Opgelet! Niet bruikbaar in het buitenland.

Hoe aanvragen?

Met het attest van verlies of diefstal vraag je een nieuwe identiteitskaart aan bij de dienst Bevolking of een nieuwe vreemdelingenkaart bij de dienst niet-Belgen.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Recente (maximaal 6 maanden oud) en gelijkende pasfoto in kleur die voldoet aan de voorwaarden van de fotomatrix
    Opgelet! Het is belangrijk dat jouw gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).
  • Bedrag voor aanvraag nieuwe identiteits- of vreemdelingenkaart
  • Bedrag met de bankkaart te betalen. In uitzonderlijke gevallen aanvaarden we ook cash geld.

 

Meer info?
Op de website van FOD Buitenlandse Zaken kan je de brochure ‘Reis Wijs’ en het ‘Reis Wijs’ Zakboekje raadplegen.