Huisvuilzakken

Meer informatie over de nieuwe blauwe zak, waar je nog met oude zakken terechtkunt, het tijdelijke tekort aan afvalzakken en het Optimo-platform vind je hier.

Waar en wanneer kan ik terecht voor de huisvuilzakken?
Elk gezin dat in Sint-Truiden op 1 januari 2022 gedomicilieerd is, ontvangt in de loop van 2022 een aanslagbiljet voor de inzameling en verwerking van het afval.
Het bedrag is afhankelijk van de grootte van je gezin op 1 januari 2022.
 

Grijze zakken met wavetop-sluiting
In ruil voor je jaarlijkse bijdrage heb je recht op een hoeveelheid huisvuilzakken, in functie van de grootte van je gezin.

 • gezin van 1 persoon: 2 rollen kleine grijze huisvuilzakken
 • gezin van 2 personen: 2 rollen grote grijze huisvuilzakken
 • gezin van 3 personen: 2 rollen grote grijze huisvuilzakken en 1 rol kleine grijze huisvuilzakken
 • gezin van 4 personen of meer: 3 rollen grote grijze huisvuilzakken

Heb je liever grote in plaats van kleine zakken of omgekeerd? Dat kan, 1 rol grote zakken kan je omruilen voor 2 rollen kleine zakken of omgekeerd. Vraag ernaar bij de afhaling.
Gezinnen met een kind/kinderen jonger dan 3 jaar krijgen van het stadsbestuur 1 gratis rol grote grijze huisvuilzakken per kind per jaar. Deze zakken kan je ineens meenemen wanneer je naar je plaatselijke handelaar gaat voor je tegoedzakken. Je hoeft hier geen attest voor bij te hebben, dit staat automatisch in het systeem.

Waar en wanneer afhalen?
Je kan je tegoedzakken afhalen bij de plaatselijke handelaars vanaf 14 februari 2022.  Je kan dan ook een GFT-sticker voor 2022 kopen.  De GFT-sticker kost 40 euro voor een grote container en 15 euro voor een kleine container.  Heb je nog geen GFT-container, vraag er dan één aan via het ContactCenter: info@sint-truiden.be of 011 70 14 14.

Hier kan je de tegoedzakken afhalen en de GFT-sticker kopen: (opgelet de voorraad kan tijdelijk uitgeput zijn)

 • Aveve Brustem - Vliegveldlaan 50
 • Carrefour Market Sint-Truiden Grote Markt - Grote Markt 29
 • Carrefour Market Sint-Truiden-Terbiest – Melveren - Hasseltsesteenweg 39
 • Dagbladhandel Elly en Mario - Tiensesteenweg 313
 • Eurospar Zepperen - Eynestraat 85 bus 1
 • Spar Gelinden - Engelmanshoven-Dorp 99
 • Spar Express Pascy - Hasseltsesteenweg 347
 • Spar Express Sint-Truiden - Grote Markt 19
 • Spar Express Velm - Halingenstraat 76
 • Q8 Shop and Go - Rellestraat 5005

Wat meebrengen?
Zorg ervoor dat je je elektronische identiteitskaart meeneemt.  Deze heb je nodig om je te registreren. Wie zijn identiteitskaart niet bijheeft, kan zijn vuilzakken niet meenemen en ook geen sticker kopen! Mensen die voor hun buren, ouders, … zakken willen meenemen of GFT-stickers willen kopen, mogen dat, maar moeten de bijhorende identiteitskaarten meenemen.

Opgelet
Mensen die pas na 1 januari 2022 in onze stad zijn komen wonen, krijgen geen tegoedzakken. Zij krijgen dit jaar ook geen factuur van Limburg.net.

Tegemoetkoming
Incontinente personen, stomapatiënten en personen met een buikdialyse (peritoneale dialysebehandeling thuis) hebben eenmaal per jaar recht op een sociale tegemoetkoming onder de vorm van 3 rollen grote grijze vuilzakken.  Deze kan je enkel afhalen bij het loket vrije inloop in het stadskantoor, Kazernestraat 13. Vergeet niet om een doktersattest mee te brengen. 

Onthaalouders en kinderdagverblijven, die officieel erkend zijn door Kind en Gezin, hebben eenmaal per jaar recht op 5 rollen grote grijze vuilzakken, enkel af te halen bij het loket vrije inloop in het stadskantoor na voorlegging van een bewijs dat ze officieel erkend zijn door Kind en Gezin. Je kan hier ook een afspraak voor maken, dat kan telefonisch via het ContactCenter op het nummer 011 70 14 14 of online via de afsprakenmodule.

Gezinnen waarvan een persoon recht heeft op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming, krijgen een vermindering van hun jaarlijkse afvalfactuur van 40 euro.

huisvuilzak