Huisvuilzakken

Waar en wanneer kan ik terecht voor de huisvuilzakken?
Elk gezin dat in Sint-Truiden op 1 januari 2021 gedomicilieerd is, ontvangt in de loop van 2021 een aanslagbiljet voor de inzameling en verwerking van het afval.

Het bedrag is afhankelijk van de grootte van je gezin op 1 januari 2021.
 

Breng je huisvuilzak tijdens de zomermaanden, naar het containerpark
Heb jij een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je met vakantie vertrekt of heb jij  beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens de warme zomermaanden een volle huisvuilzak in huis te hebben?

Dan kan je deze zak tijdens de zomermaanden (tot 11 september 2021) naar het containerpark brengen.  Het aangeboden afval moet wel in een daartoe behorende bordeaux/grijze huisvuilzak van Limburg.net zitten.

Bordeaux huisvuilzakken zijn vervangen door grijze zakken met wavetop-sluiting.
De Bordeaux huisvuilzakken kan je blijven gebruiken tot en met 31 december 2021

In ruil voor je jaarlijkse bijdrage heb je recht op een hoeveelheid huisvuilzakken, in functie van de grootte van je gezin.

 • gezin van 1 persoon: 2 rollen kleine grijze huisvuilzakken
 • gezin van 2 personen: 2 rollen grote grijze huisvuilzakken
 • gezin van 3 personen: 2 rollen grote grijze huisvuilzakken en 1 rol kleine grijze huisvuilzakken
 • gezin van 4 personen of meer: 3 rollen grote grijze huisvuilzakken

 

Heb je liever grote in plaats van kleine zakken of omgekeerd? Dat kan, 1 rol grote zakken kan je omruilen voor 2 rollen kleine zakken of omgekeerd. Vraag ernaar bij de afhaling.
Gezinnen met een kind/kinderen jonger dan 3 jaar krijgen van het stadsbestuur 1 gratis rol grote grijze huisvuilzakken per kind per jaar. Deze zakken kan je ineens meenemen wanneer je naar je plaatselijke handelaar gaat voor je tegoedzakken. Je hoeft hier geen attest voor bij te hebben, dit staat automatisch in het systeem.

Waar en wanneer afhalen?
Je kan je tegoedzakken afhalen bij de plaatselijke handelaars vanaf 8 februari 2021 en vanaf 23 maart 2021 kan je hiervoor ook opnieuw terecht in het stadskantoor bij het loket vrije inloop of NA AFSPRAAK. Je mag zelf kiezen op welke locatie je je zakken gaat afhalen.  Je kan dan ook een GFT-sticker voor 2021 kopen.  De GFT-sticker kost 40 euro voor een grote container en 15 euro voor een kleine container.  Ook handelaars kunnen vanaf dit jaar een sticker kopen. Heb je nog geen GFT-container, vraag er dan één aan via het ContactCenter: info@sint-truiden.be of 011 70 14 14.

Hier kan je de tegoedzakken afhalen en de GFT-sticker kopen: (opgelet de voorraad kan tijdelijk uitgeput zijn)

 • Aveve Brustem, Vliegveldlaan 50
 • Bruno Service Station Brustem, Luikersteenweg 235
 • Bruno Service Station Sint-Truiden, Naamsesteenweg 249
 • Dagbladhandel Elly en Mario, Tiensesteenweg 313
 • Eurospar Zepperen, Eynestraat 85 bus 001
 • Spar Gelinden, Engelmanshoven-Dorp 99
 • Spar Express Pascy, Hasseltsesteenweg 347
 • Spar Express Sint-Truiden, Grote Markt 19
 • Spar Express Velm, Halingenstraat 76
 • Carrefour Market Grote Markt Sint-Truiden, Grote Markt 29
 • Stadskantoor (na afspraak), Kazernestraat 13

 

Bij deze winkels kan je terecht voor het aankopen van huisvuilzakken en PMD-zakken

 • Albert Heijn Sint-Truiden, Tiensesteenweg 168
 • Carrefour Market Sint-Truiden, Grote Markt 29
 • Carrefour Market Brustem, Tongersesteenweg 227
 • Carrefour Market Terbiest, Hasseltsesteenweg 39
 • Colruyt, Tiensesteenweg 266
 • Di, Luikerstraat 44
 • Spar Gelinden, Engelmanshoven-Dorp 99
 • Q8, Rellestraat 5005
 • Delhaize, Kennedylaan 4

 

Wat meebrengen?
Zorg ervoor dat je je elektronische identiteitskaart meeneemt.  Deze heb je nodig om je te registreren. Wie zijn identiteitskaart niet bijheeft, kan zijn vuilzakken niet meenemen en ook geen sticker kopen! Mensen die voor hun buren, ouders, … zakken willen meenemen of GFT-stickers willen kopen, mogen dat, maar moeten de bijhorende identiteitskaarten meenemen.

Opgelet
Mensen die pas na 1 januari 2020 in onze stad zijn komen wonen, krijgen geen tegoedzakken. Zij krijgen dit jaar ook geen factuur van Limburg.net.

Tegemoetkoming
Incontinente personen, stomapatiënten en personen met een buikdialyse (peritoneale dialysebehandeling thuis) hebben eenmaal per jaar recht op een sociale tegemoetkoming onder de vorm van 3 rollen grote grijze vuilzakken.  Deze kan je enkel afhalen bij het loket vrije inloop in het stadskantoor, Kazernestraat 13. Vergeet niet om een doktersattest mee te brengen. Je kan hiervoor ook een afspraak maken, dat kan telefonisch via het ContactCenter op het nummer 011 70 14 14 of online via de afsprakenmodule.

Onthaalouders en kinderdagverblijven, die officieel erkend zijn door Kind en Gezin, hebben eenmaal per jaar recht op 5 rollen grote grijze vuilzakken, enkel af te halen bij het loket vrije inloop in het stadskantoor na voorlegging van een bewijs dat ze officieel erkend zijn door Kind en Gezin. Je kan hier ook een afspraak voor maken, dat kan telefonisch via het ContactCenter op het nummer 011 70 14 14 of online via de afsprakenmodule.

Alleenstaanden en éénoudergezinnen hebben eind vorig jaar of begin dit jaar van het stadsbestuur een brief ontvangen voor een financiële ondersteuning (als tegemoetkoming in de factuur van Limburg.NET voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen) in de vorm van een Shop & The City-cheque ter waarde van 25 euro. 

Deze cheque voor het jaar 2020 kan je afhalen bij het loket vrije inloop in het stadskantoor. Vergeet je brief niet mee te brengen bij het afhalen van de cheque. Je kan hier ook een afspraak voor maken, dat kan telefonisch via het ContactCenter op het nummer 011 70 14 14 of online via de afsprakenmodule. Of je kan de cheque digitaal aanvragen door een kopie van je identiteitskaart te mailen naar tegemoetkoming@sint-truiden.be

Gezinnen waarvan een persoon recht heeft op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming, krijgen een vermindering van hun jaarlijkse afvalfactuur van 40 euro.