Horeca-uitbaters kunnen zomerterrassen uitzetten

zaterdag 16 februari 2019

De uitzonderlijk warme weersomstandigheden van dit weekend en ook de komende dagen doen heel wat Truienaren buiten komen. Ook de horeca staat klaar om hen te verwelkomen op de terrassen van de Grote Markt. Alleen verbiedt de concessieovereenkomst die de stad gesloten heeft met het Autonoom Gemeentebedrijf AGOST, de horeca-uitbaters om hun zomerterrassen uit te zetten voor 15 maart.

In deze overeenkomst werd een gedeelte van het openbaar domein, gelegen Grote Markt, in concessie werd gegeven aan AGOST om te bestemmen als 4-seizoensterras en zomerterras. In de overeenkomst werd opgenomen dat de losse zomerterrassen konden geplaatst worden van 15 maart tot 15 oktober. Op 30 april 2018 werd na grondig overleg met de horeca-uitbaters en de stad op de gemeenteraad beslist om onder andere het seizoen van de losse zomerterrassen uit te breiden van 15 maart tot 1 november.

Met het uitzonderlijke mooie weer van dit weekend en de komende dagen kregen we natuurlijk de vraag van de horeca om hun zomerterrassen te mogen plaatsen. We hebben alle begrip voor deze vraag, alleen worden wij ook als stadsbestuur geconfronteerd met een gemeenteraadsbesluit en een concessieovereenkomst die we niet zomaar naast ons neer kunnen leggen.

De enige manier om een uitzondering toe te staan op dit reglement is via een burgemeestersbesluit. Gezien de uitzonderlijke weersomstandigheden is dat ook gebeurd, zodat de horeca vanaf nu zijn terrassen kan uitzetten.

Het burgemeestersbesluit is ook van toepassing op horecazaken die niet vallen onder de domeinconcessie van de Grote Markt. Concreet betekent dit dat de horeca-uitbaters op bijvoorbeeld de Groenmarkt maar ook in onze dorpen van deze regeling kunnen genieten en hun zomerterras kunnen buitenzetten.

De komende week gaat het stadsbestuur in overleg met de horeca-uitbaters om te bekijken op welke manier het bestaande reglement eventueel het best kan aangepast worden.

afbeelding zomerterrassen