Hondenvijver Trudobron sluit omwille van vermoeden blauwalgen

woensdag 24 augustus 2022

Gisteren is beslist om de hondenvijver gelegen aan de Trudobron preventief te sluiten. Het vermoeden bestaat dat er blauwalgen in het water bloeien. Deze cyanobacteriën houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier. De hondenvijver blijft gesloten tot laboresultaten aantonen dat de waterkwaliteit in orde is.

Bij warm weer en weinig stroming op een waterloop of vijver verhoogt de kans dat blauwalgen zich vormen op waterlopen of in vijvers. Ze tonen zich als een soort van blauwgroene soms roodbruine, olieachtige laag op het water.

Blauwalgen kunnen voor zowel mensen als dieren schadelijk zijn. Menselijk contact met blauwalgen kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn en luchtwegklachten. Als honden drinken van water besmet met blauwalgen kan dit zorgen voor aantasting van lever en centraal zenuwstelsel.

Meten is weten. Daarom laat het lokaal bestuur met spoed staalnames uitvoeren. Tot de resultaten van de analyse naar de waterkwaliteit van de hondenvijver bekend zijn worden er preventieve maatregelen genomen. Als de waterkwaliteit gunstig is kunnen onze geliefde viervoeters opnieuw naar hartenlust ravotten in het water.

hondenvijver gesloten