Hoe vraag ik een school- of studietoelage aan?

maandag 10 september 2018

Bij de Vlaamse Overheid kan je een school- of studietoelage aanvragen. Dat kan van de kleuterschool tot aan de hogeschool en universiteit. Je komt vlugger in aanmerking dan je denkt. Je kan nog tot 1 juni 2019 je aanvraag voor dit schooljaar indienen.

Eén formulier per gezin
Je kunt met één formulier een aanvraag doen voor alle kinderen uit je gezin. Zowel een online als een papieren aanvraag indienen, kan snel en eenvoudig.

Online aanvraag
Surf naar het digitaal loket op www.studietoelagen.be en volg de  instructies op het scherm. Zorg er wel voor dat je je elektronische identiteitskaart (e-ID), je pincode en een kaartlezer in de aanslag hebt.

Papieren aanvraag
Je vindt het nieuwe aanvraagformulier op school of via de studentenvoorzieningen. Je kan het formulier ook bestellen via 1700 of www.studietoelagen.be. Stuur je ingevulde aanvraag op naar de Afdeling School- en Studietoelagen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (Hendrik Consciencegebouw, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel).

Hulp nodig bij je aanvraag?
Geraak je maar moeilijk wegwijs in de verschillende aanvraagformulieren? Of beschik je niet over een elektronische identiteitskaartlezer? In het Sociaal Huis helpen ze je graag verder, zowel met je online aanvraag als met het invullen van de papieren formulieren.

Wanneer weet je of je een toelage krijgt?
Je krijgt een bericht wanneer je aanvraag is aangekomen bij het ministerie van Onderwijs (Afdeling School- en Studietoelagen). Diende je je aanvraag online in, dan ontvang je deze bevestigingconmiddellijk via e-mail. Alle aanvragen worden vervolgens behandeld. Hoe eerder je je aanvraag toestuurde, hoe sneller je dus een antwoord krijgt. Is je dossier volledig bij de eerste behandeling, dan ontvang jeceen beslissingsbrief. Als je een toelage krijgt, zitten ook de details van de berekening en de uitbetalingsdatum erbij. Als je dossier nog niet volledig is, krijg je de vraag om bijkomende informatie te bezorgen. Controleer dus vooraf zeker of je aanvraag nauwkeurig ingevuld is.

 

Meer info?

afbeelding schooltoelage