Hoe gaan de opgravingen in hun werk?

Het kerkhof op de Groenmarkt heeft zowat acht eeuwen dienst gedaan. In die periode zijn er dikwijls graven ontruimd of is er gewoon doorgraven om plaats te maken voor nieuwe lichamen. Het is dus puzzelwerk. Het archeologisch onderzoek op de Groenmarkt gebeurt daarom in lagen of ‘vlakken’. Er wordt eerst 30 cm diep - tot net onder de bestrating - machinaal gegraven. In dit vlak wordt vervolgens alles bestudeerd, waarna opnieuw een gebied van 30 cm wordt opgediept en onderzocht tot de natuurlijke bodem bereikt wordt.

Wat gebeurt er als een skelet aangetroffen wordt?
Een skelet wordt na het vaststellen van de grafkuil volledig handmatig blootgelegd. Hierbij speuren de archeologen ook naar waardevolle objecten die belangrijke aanwijzingen kunnen bevatten, zoals aardewerk en juwelen. Eens het skelet geheel vrij ligt, wordt het gereinigd, bestudeerd, opgetild en gewassen. Tijdens hun studiewerk fotograferen de onderzoekers alles, meten ze de vondsten in en beschrijven ze wat ze aantreffen. Dat gebeurt zowel door archeologen als door antropologen.

Welke dingen worden op het terrein meteen onderzocht?
Nadat het skelet gefotografeerd is, gaat een fysisch antropoloog het beoordelen. Hij of zij meet de omvang van het lichaam, beschrijft de begravingsvorm en speurt naar eventuele ziekteverschijnselen of andere afwijkingen. Al het interessante materiaal wordt vervolgens gebundeld en er worden stalen genomen (van parasieten, DNA, enzovoort).

Wat kunnen we hieruit afleiden?
De lengte van het skelet vertelt iets over de levensstijl, de leeftijd en het geslacht. De oriëntatie van een graf geeft op zijn beurt uitsluitsel over het geloof van de overledene. Het soort begraving  - in volle grond, in doek, in kist of in een stenen graf - onthult dan weer de sociale klasse van de persoon.

 

afbeelding over archeologische vondsten