Hittewaarschuwing code oranje

dinsdag 24 juli 2018

Vanaf vandaag geldt er een hittewaarschuwing code oranje voor gans Vlaanderen. Bereid je dus goed voor op deze warme dagen.

Hittewaarschuwing code oranje
Deze waarschuwingen voor hoge temperaturen, gedurende één of meer dagen, worden door het KMI elke zomerperiode gemaakt en verspreid tussen 15 mei en 15 september. Elke voorspelling zal tweemaal per dag aangepast worden en verschijnen op de website van het KMI: een eerste keer ’s morgens vroeg, geldig voor de dag zelf t.e.m. 4 dagen later, en een nieuwe waarschuwing in de late namiddag, geldig vanaf de volgende dag t.e.m. 4 dagen later.

Code oranje betekent dat een gemiddelde minimumtemperatuur van 18° en een gemiddelde maximumtemperatuur van 30° minimum drie dagen zullen aanhouden..

Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen voor behoeftige mensen noodzakelijk zijn:

  • regelmatig drinken.
  • zich lichter aankleden.
  • de dag in koelere ruimten laten doorbrengen.
  • de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen.
  • licht verteerbaar voedsel ( en in kleinere porties) tot zich nemen.
  • deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden.

 

Bescherm jezelf en anderen
Drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Draag ook zorg voor anderen. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden. Op warmedagen.be staan tips om gezondheidsproblemen te vermijden

Code rood in Limburgse bossen en natuurgebieden
Door de droogte blijft code rood in de de Limburgse bossen en natuurgebieden van kracht. Je mag dus geen enkele vorm van vuur aansteken in een natuurgebied. Blijf ook aandachtig als je gaat wandelen. Merk je vuur, bel dan meteen 112.

Hittewaarschuwing code oranje