'GAZO' in Sint-Truiden opent de deuren

vrijdag 9 november 2018

Na iets meer dan twee jaar bouwen, opende de ‘GAZO’ op vrijdag 9 november feestelijk de deuren. De site aan het station werd omgevormd tot een multifunctioneel complex met onder meer een school, foyer en polyvalente zaal. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits tekende present om het gebouw officieel in te huldigen.

Op zaterdag 10 november zegent Paul Michiels de ruimte ook muzikaal in. Op zondag 11 november krijgen Truienaren op hun beurt een rondleiding tijdens een gezellige familiedag met animatie van Radio Modern en Radio Bambino. 

De Gazometerstraat in Sint-Truiden ontleent haar naam aan de gasfabriek die er van 1882 tot 1946 gevestigd was. Diezelfde locatie is bij de meeste Truienaren echter vooral bekend omwille van de Coca-Cola-bottelarij - de eerste in België - die er opende in de jaren ’50. In 1976 kwam een deel van de site vervolgens in handen van Belgacom, dat er zijn telefonieactiviteiten coördineerde.

In 2006 nam AGOST het terrein ten slotte over. Het Autonoom Gemeentebedrijf voor de Ontwikkeling van Sint-Truiden startte er in 2016 met de bouw van een multifunctionele site. Ondertussen is dat allemaal zo goed als klaar en kreeg het gebouw de naam ‘GAZO’.

Uitvalsbasis
De site omhelst onder meer een ondergrondse parking, foyer en polyvalente zaal. De Academie Haspengouw en de Sint-Ritaschool krijgen er eveneens hun nieuwe uitvalsbasis. Dat alles werd op vrijdag 9 november ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Hefboom
Na jaren hard werken, zijn we heel blij dat we de Truienaren nu kunnen verwelkomen in de ‘GAZO’. Deze innovatieve site wordt een thuis voor iedereen, of je er nu naar school gaat, een hobby beoefent of je eerste fuif bezoekt. Met dit project geven we onze stationsomgeving een nieuwe dynamiek. De ‘GAZO’ is zo een hefboom voor de toekomst.

Het project moet de hele buurt weer doen helpen opleven. Op de site zijn er daarnaast nog een woontoren met appartementen en een kantorencomplex voor welzijnsorganisaties. Dit gedeelte van ‘GAZO’ is in de eerste helft van volgend jaar ook klaar.

Meer info?

Officiële opening GAZO