Gauwdiefstal

Tijdens de zaterdagmarkt op de Grote Markt in Sint-Truiden worden er soms handtassen, portefeuilles en andere kleine voorwerpen gestolen. De gauwdieven maken gebruik van de drukte op de markt en van de onoplettendheid van de marktbezoekers om hen te beroven. De gemeenschapswachten doen wekelijks toezicht op de zaterdagmarkt. Ze wijzen mensen op openstaande handtassen en houden een oogje in het zeil.

Aan de toegangswegen tot de markthangen spandoeken aan de nadars. Deze spandoeken trekken de aandacht van de marktbezoekers, zodat deze oplettend zijn.

Omdat gauwdieven gebruik maken van plaatsen waar veel volk samen is, organiseert de preventiedienst jaarlijks een aantal ludieke campagnes tijdens speciale evenementen: de braderie, de avondmarkt en de kerstmarkt. Tijdens deze campagne wordt de aandacht van de mensen getrokken door een ludieke act.

Maak zeker gebruik van volgende tips om gauwdiefstal te voorkomen:

  • Gauwdieven maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van bus, tram, trein of metro. Houd uw abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar zodat u uw portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat u minder aandachtig bent.
  • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen.
  • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer u toevallig wordt aangelopen of wanneer er in uw omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat.
  • Persoonlijke papieren die u niet verplicht bij zich moet hebben, kan u best thuis laten. Als u bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger uw rijbewijs die dag uit uw portefeuille te halen.
  • Vrouwen worden relatief vaker het slachtoffer van gauwdieven dan mannen. Sluit daarom uw handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd. Of u nu wandelt, stilstaat of zit, houd uw handtas steeds in het oog en houd ze dicht tegen u aan.
  • Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer u deze zakken afsluit. Haalt u uw portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.
  • Bewaar uw bankkaarten, uw sleutels, en documenten waarop uw adres aangeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van uw bankkaarten(en) kan u best uit het hoofd leren.
  • Beperk de hoeveelheid baar geld die u bij heeft en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten. Ze zijn een veilig betaalmiddel.

Toch slachtoffer?
Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Uw hulp is zeer belangijk om te voorkomen dat gauwdieven diezelfde dag nog andere slachtoffers maken.