Aanleg fietssnelweg N3 fase 2

Startdatum: 27-03-2023

Stratenplan

Montenakenweg 127, 3800 Sint-Truiden
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Sint-Truiden investeren in een veilige en vlotte fietsverbinding van meer dan 3 km tussen Stayen en Brustem. Het gaat om een grootschalig fietsproject dat verschillende jaren in beslag neemt.

Wat en waarom?

Het dubbelrichtingsfietspad langs de N3 tussen Stayen en Brustem maakt straks onderdeel uit van Fietssnelweg F21 die op termijn Tienen met Hasselt moet verbinden, via Sint-Truiden.

  • Om een veilige kruising met de Montenakenweg mogelijk te maken, komt aan de zuidzijde van het kruispunt een veilige dubbelrichtingsfietsoversteek binnen de nieuwe conflictvrije, slimme verkeerslichten
  • Aan de oostzijde van het kruispunt met de Montenakenweg krijgt de Haspengouwlaan een dubbelrichtingsfietsoversteek (kant Fruitveiling).
    • Door te kiezen voor een dubbelrichtingsfietsoversteek aan die kant van het kruispunt kunnen ook fietsers in een aparte groenfase de N3 conflictvrij oversteken via de verkeerslichten.  

Definitief dubbelrichtingsfietspad

Bij de heraanleg van de beveiligde fietsoversteekplaats op het knooppunt van de N3 met de N80 in 2020 voorzag AWV een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) vanaf het kruispunt met de N80 tot aan de Montenakenweg.

Nu gaat AWV dit omvormen tot het beoogde dubbelrichtingsfietspad van 4 meter breed. Het definitieve fietspad maakt deel uit van de fietssnelweg (F21 Tienen - Sint-Truiden) en wordt mee geïntegreerd in de verkeerslichtenregeling. 

Veilig en vlot fietsen tussen Sint-Truiden en Brustem 

Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad en het vernieuwde kruispunt zijn de volgende stappen in de aanleg van een nieuwe, functionele fietsverbinding tussen de rotonde van Stayen en de rotonde aan de industriezone van Brustem. Het nieuwe fietspad is ook onderdeel van de fietssnelweg F21 die op termijn Tienen over Sint-Truiden met Hasselt moet verbinden.

Meer info over dit project vind je op www.wegenenverkeer.be/sint-truiden

Laatste wijziging: vrijdag 9 februari 2024 om 09u19

Contactpersoon

T
0465 09 40 84
bereikbaar.limburg@wegenenverkeer.be

Je kan ook contact opnemen met team Mobiliteit & openbaar domein via mobiliteit.openbaardomein@sint-truiden.be.  

Naar top