Expert onroerend erfgoed (A1a-A2a)

Sint-Truiden is de zesde monumentenstad van Vlaanderen. Zowel haar verantwoordelijkheid, haar ambitie als haar historiek zijn groots.  De fundamenten van de Sint-Trudo-abdij zijn ook de fundamenten van de stad.  Het stadsleven groeide rond de abdij en is de basis van de rijke geschiedenis die de stad nu heeft, zowel in het historisch centrum als daarbuiten.

Daarom zijn wij op zoek naar:

Een Expert Onroerend Erfgoed
A1a-A2a - Voltijds (38u) – Statutair
voor de aanleg van een wervingsreserve

 

FUNCTIE

 • Als expert Onroerend Erfgoed bent je mede verantwoordelijk voor de opmaak en de uitbouw van een geïntegreerde beleidsvisie rond het onroerend erfgoed. 
  • Je vertaalt deze beleidsvisie naar een lokaal onroerenderfgoedbeleid, afgestemd op Sint-Truiden, door het conceptueel ontwikkelen van beleidsthema’s
  • Je neemt deze aandachtspunten mee in de toekomstvisie en/of herbestemming van het talloze religieus erfgoed in Sint-Truiden: abdijen en kloosters, kerken en kapellen, kerkhoven, …
 • Je volgt de ontwikkelingen en tendensen inzake de opmaak en implementatie van het onroerenderfgoedbeleid door de Vlaamse overheid en van flankerend beleid met betrekking tot onroerend erfgoed (cultureel erfgoed, religieus erfgoed, kerken en kerkhoven, …) op, zowel op theoretisch als op operationeel niveau.
 • Je begeleidt de opmaak van beheersplannen en je staat in voor de opvolging van ervan, het aanvragen van subsidiedossiers en premies, kennisopbouw, …
 • Je bent vertrouwd met de waardering van onroerend erfgoed: toetsen van erfgoed aan karakteristieken en kwaliteiten van de (stedelijke) context.  Je vertaalt de inventarissen naar een stedelijk beleid door de opmaak van een lokaal waarderingskader.
 • Je levert advies voor stedenbouwkundige aanvragen met betrekking tot bouwkunde, landschappen en archeologie, zowel aan collega’s als aan bouwheren en ontwerpers. Op vlak van bouwkunde vraagt Sint-Truiden aandacht voor zowel waardevolle panden (RUP’s), inventarispanden (vastgestelde inventaris) als beschermde monumenten.
 • Je organiseert een overlegplatform met het agentschap Onroerend Erfgoed, alsook de talrijke partners die mee het erfgoed beheren en gebruiken.
 • Je zet in op een communicatiestrategie en publiekswerking die zorgt dat de werking van het team Onroerend Erfgoed gekend is bij verschillende doelgroepen en zorgt er zo voor dat erfgoed een plaatsje krijgt in de interne werking van de stadsteams, in het publiek domein en in het hart van de Truienaar.
 • In deze functie rapporteer je rechtstreeks aan de Manager Planning & Vergunningen.

 

BEN JIJ DE GESCHIKTE PERSOON?

 • Je beschikt over een functiegericht Masterdiploma zoals bijvoorbeeld architectuurwetenschappen (architect of interieurarchitect), ingenieur wetenschappen (architect), stedenbouw en ruimtelijke planning, erfgoedstudies, (kunst)historische wetenschappen, archeologie of een algemeen Masterdiploma gecombineerd met 2 jaar relevante ervaring.
 • Jouw troeven zijn naast grondige kennis van de relevante wet- en regelgeving, ervaring met en passie voor onroerend erfgoed.
 • Bovendien ben je vertrouwd met het ontwikkelen van een visie en de doorvertaling naar concrete acties.
 • Je hebt expertise in interdisciplinair werken en bent in staat om onroerend erfgoed vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en deze gegevens te integreren.
 • Je bent flexibel inzetbaar voor diverse projecten en weet op een autonome wijze deze verder op te nemen.

 

ONS AANBOD

 • We leggen een wervingsreserve aan voor deze functie. Deze is 3 jaar geldig. We gaan op korte termijn over tot effectieve aanwerving. We bieden jou een interessante en uitdagende functie aan met een bruto geïndexeerd maandsalaris van minimum 3.233,47 euro en maximum 5.357,06 euro, aangevuld met een uitgebreid pakket extralegale voordelen zoals o.a. maaltijdcheques van 7 euro, volledige terugbetaling van woon-werkverkeer met openbaar vervoer en eventueel een fietsvergoeding.
 • Een gunstige verlofregeling en de mogelijkheid tot thuiswerk.
 • Je komt terecht in een organisatie die wil inzetten op vernieuwing en wendbaarheid.

 

DE PROCEDURE

 • De selectie bestaat uit een schriftelijke en mondelinge proef.
 • Om als geslaagd te worden beschouwd, moet je minstens 50% behalen op elke selectietechniek, en 60% op het totaal van de selectie.
 • Geslaagde kandidaten komen terecht in een wervingsreserve. Deze is drie jaar geldig.
 • We voorzien redelijke aanpassingen voor personen met een handicap tijdens de selectieprocedure. Heb je bepaalde aanpassingen nodig om deel te kunnen nemen aan een selectie? Neem dan zo vroeg mogelijk in de procedure contact op met de contactpersoon onderaan vermeld in de vacature.
 • We selecteren op basis van talenten en competenties, ongeacht leeftijd, geslacht, origine, handicap.

 

OVER TEAM ERFGOED & ARCHEOLOGIE

Sint-Truiden is zesde monumentenstad van Vlaanderen. Het team werkt reeds een aantal jaren rond een beleidsvisie op onroerend erfgoed en gaat op zoek naar een toekomst voor de verschillende belangrijke site zoals het Speehof, de Abdij, de Burcht van Brustem, …  Bovendien werd het onroerend erfgoeddepot in de GAZO erkend in 2021, als eerste depot in Limburg.  We staan bouwheren van waardevolle panden en beschermde panden bij met raad en daad op zoek naar haalbare invullingen, herbestemmingen en plannen van aanpak.  We koesteren ons waardevol patrimonium in de binnenstad en kerkdorpen, net zoals de landschappen tussen de kerkdorpen.  

Het team is gevestigd in het stadskantoor (Kazernestraat 13), op 7 minuten wandelen van het station.

 

INTERESSE?

Solliciteren is mogelijk tot en met 30 januari 2022. Solliciteer via talent@sint-truiden.be en bezorg ons jouw motivatiebrief, cv, kopie van je diploma en een recent uittreksel strafregister (max. 3 maanden oud). Voor deze functie wordt een wervingsreserve aangelegd met een duurtijd van drie jaar.

 

NOG VRAGEN?

Neem zeker onze infobundel op onze vacaturepagina door. Je kan ook altijd je vragen mailen naar talent@sint-truiden.be of telefonisch contact opnemen op 011 70 15 21 voor praktische vragen. Heb je een inhoudelijke vraag kan je mailen naar talent@sint-truiden.be of telefonisch contact opnemen met Kristien Wijnants op 011 70 15 20.