Erfgoudwandelingen: een schat vol verhalen

woensdag 14 oktober 2020

Wie was het Heilig Janneke? Vanwaar komt de cafénaam ‘De Drie Gezusters’ in Brustem? Wat is ‘de Zoutkist’ eigenlijk? Sinds eind vorig jaar kan je op deze en nog veel meer vragen een antwoord vinden op Erfgoud.be, een online encyclopedie van het Sint-Truidens erfgoed. Vanaf nu kan je de mooiste historische plekjes van onze stad en het verhaal erachter ook tijdens de Erfgoudwandelingen ontdekken.

Op 23 november 2019 werd de digitale erfgoeddatabank ‘Erfgoud’ opgericht als blijvend sluitstuk van de Trudofeesten. Hiermee werd een eerste grote stap gezet om de enorme Sint-Truidense erfgoedkennis te delen en voor een breed publiek beschikbaar te maken. Ondertussen bevat deze online encyclopedie reeds duizenden artikels over oude objecten, foto’s en verhalen uit vervlogen tijden en informatie over diverse monumenten in Sint-Truiden. Nu is het tijd voor een volgende stap in het erfgoudverhaal.

Uitgestippelde routes
Het is natuurlijk al enorm boeiend om deze schat aan informatie online te lezen, maar het wordt nog leuker wanneer je zelf op ontdekking kunt gaan in de historische binnenstad en in de prachtige dorpen. Via de ingebouwde gps van je mobiel toestel volg je een uitgestippelde route langs tal van interessante erfgoedlocaties. Bij iedere locatie krijg je op de website van Erfgoud boeiende achtergrondinformatie, leuke anekdotes en historische afbeeldingen te zien. De routes vind je terug op deze website.

We hebben verschillende boeiende wandelingen uitgestippeld, gebaseerd op de informatie in onze databank. Zo ontstond de Trudowandeling, de Kunstroutewandeling en de Sint-Truiden by Lightswandeling in het stadscentrum. Daarnaast is er ook een wandeling die je meevoert langs interessante erfgoedlocaties in Bevingen en Kerkom, Zepperen en Ordingen en Wilderen en Duras. De routes in de deelgemeenten kan je overigens ook met de fiets verkennen. Trek dus je wandelschoenen aan of spring op je fiets en ga op historische ontdekkingstocht in onze binnenstad en prachtige kerkdorpen.

Dankzij de Erfgoudroutes kan je ook de ontstaansgeschiedenis, de evolutie doorheen de tijd en tal van verhalen die zich achter de muren van heel wat monumenten en gebouwen ontdekken.

Draag jij de geschiedenis van je dorp of regio een warm hart toe en wil je graag meewerken om een boeiende wandel- of fietsroute en/of een reeks goed onderbouwde artikels uit te werken? Of heb je nog suggesties ter aanvulling of verbetering van de bestaande routes en artikels op Erfgoud.be? Laat het dan zeker weten via info@erfgoud.be!

Meer info?

Erfgoudwandelingen