Erfgoeddag

Op zondag 21 april laat Erfgoeddag de nieuwsgierige bezoeker in heel Vlaanderen kennismaken met het roerend en immaterieel erfgoed in al zijn verscheidenheid. Met roerend erfgoed bedoelen we allerlei objecten en dingen. Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, schilderijen, etsen, foto's, archiefstukken en werktuigen om een ambacht te kunnen uitvoeren. Onder immaterieel erfgoed plaatsen we de niet-tastbare gebruiken en gewoontes van vroeger, die we willen doorgeven aan mensen in de toekomst zoals mandenvlechten, pruikenmaken, etc.

Het thema van Erfgoeddag is ‘thuis’. Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Op Erfgoeddag zoeken we uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Ook in Sint-Truiden kan je even thuiskomen.

Programma Erfgoeddag 2024

Het Speelhof: je thuis voor één dag             

De site van het Speelhof is ontstaan als buitenverblijf voor de monniken van de Sint-Trudo abdij. Die nood om op zoek te gaan naar open, groene ruimten om tot rust te komen, is ook vandaag nog zeer actueel. Tijdens Erfgoeddag 2024 willen we op het Speelhof dit thuisgevoel opwekken bij de bezoekers.

Wanneer?
Zondag 21 april
Waar? Het neerhof, ter hoogte van de veranda en het terras van de Afspanning
Organisatie: Team Erfgoed en Archeologie, lokaal bestuur Sint-Truiden

 • Yogasessies voor volwassenen om 12u en 15u | gratis | inschrijven verplicht! 
  Ontdek zelf hoe yoga kan helpen om rustig te worden. Maak je hoofd leeg en open je hart. Elke sessie duurt ongeveer 1u.
  Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kan tot uiterlijk donderdag 18 april 2024.
  Opgelet: deelnemers moeten hun eigen matje en/of materiaal meenemen. Bij slecht weer gaan de yogasessies binnen door in de Begijnhofkerk (vlakbij de Speelhofsite).

Inschrijven voor de yogasessie voor volwassenen om 12u

Inschrijven voor de yogasessie voor volwassenen om 15u

 • Combi voorlees-/yogasessies voor kinderen van 4 tot 12 jaar om 14u en 16u | gratis | inschrijven verplicht! 
  Een groot rustmoment voor kleine mensjes. Mis deze leuke combinatie van een voorleesmoment uit het Rustboek met een ontspannende yogasessie op kindermaat niet! De begeleidster zorgt voor alle nodige materiaal. Elke sessie duurt ongeveer 1,5u.
  Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kan tot uiterlijk donderdag 18 april 2024. Bij slecht weer gaan de yogasessies binnen door (vlakbij de Speelhofsite).

Inschrijven voor de combisessie voor kinderen (4-12 jaar) om 14u

Inschrijven voor de combisessie voor kinderen (4-12 jaar) om 16u

 • Tentoonstelling en ritueel van koffie en taart van 12u tot 18u | betalend
  Geniet van gezelligheid en leuke contacten met koffie/thee en taart. 
  Een tentoonstelling toont info over het erfgoed en de restauratie op de site.

In het kader van het Bloesemfeest is er ook een gratis shuttle tussen parking Veemarkt en Hasp-O Stadsrand.

Filmvoorstelling: Getuigenissen over een nieuwe thuis

In het teken van Erfgoeddag interviewden we mensen uit de eerste golf migranten in de fruitsector in en om Sint-Truiden. We verzamelden hun ervaringen en herinneringen, de mooie en de moeilijke. In filmfragmenten, audio-opnames en foto's ontdekken de bezoekers hoe deze eerste migranten zich hier een nieuwe thuis gemaakt hebben. 

Wanneer? Zondag 21 april van 14u tot 18u15
Waar? Abtsvleugel abdij, Diesterstraat 1
Organisatie: Team Cultuur en Roerend Erfgoed, lokaal bestuur Sint-Truiden

Multimediapresentatie: Als thuis geen huis is

Hoe ga je om met religieuze beleving als je thuis geen huis is, maar een schip? Of een woonwagen? Of een bank in het park? Aan de hand van getuigenissen, collectiestukken en beeldmateriaal onderzoekt DE MINDERE roerend en immaterieel erfgoed van mensen voor wie ‘thuis’ geen ‘huis’ is.

We starten met de projectie van het fragment uit Taxi Joris waar Joris Hessels met aalmoezenier van de foorkramers pater Kristiaan de kermis in Paal bezoekt. Er zijn korte reportages over het kerkschip in Antwerpen, met schippersaalmoezenier pater Renders, en over straatpastoraal in Den Bosch met broeder Fer en pastoraal werkster Lianne. Te gast is broeder Luc Vansina van Kapucijnen Vlaanderen Internationale Solidariteit uit Antwerpen.

Organisatie: museum DE MINDERE
Wanneer? Zondag 21 april van 14u tot 15u15
Waar? Museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1
Reserveren via 011 67 29 71, info@demindere.be, www.demindere.be/contact

Multimediapresentatie: Verhuizen!

Paters, broeders en zusters worden overgeplaatst, vaak zonder dat zij daar zelf zeggenschap in hebben. Wat betekent zo'n verhuis voor hun materiële en immateriële erfgoed? We bekijken de documentaire Roosenberg van de Estse filmmaakster Ingel Vaikla over de zusters franciscanessen die in 2017 hun klooster in Waasmunster verlieten.
Zuster Trees komt hierover in persoon getuigen en gaat in gesprek met zuster Elisabeth van de clarissen van Sint-Truiden.

Organisatie: museum DE MINDERE
Wanneer? Zondag 21 april van 15u45 tot 17u
Waar? Museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1
Reserveren via 011 67 29 71, info@demindere.be, www.demindere.be/contact

Tentoonstelling: KantelinK kant- en textielkunst

Als immaterieel erfgoed is kantklossen al eeuwenlang 'thuis' in Sint-Truiden. Voor deze tentoonstelling worden abstracte vormen in papier-maché verbonden met kant en textiel tot kantachtige structuren en transparante creaties.

Organisatie: Koninklijke Kunstkring
Wanneer? Zaterdag 20 en 27 april en zondag 28 april van 14u tot 18u en zondag 21 april van 10u tot 18u
Waar? De Zoutkist, Tiensevest 23-25

www.kantelink.blogspot.be

Tentoonstelling: Christina de Wonderbare, thuis in Sint-Truiden

800 jaar geleden, in 1224, overleed Christina de Wonderbare in Sint-Truiden. De mystieke Christina komt nu terug thuis in een tentoonstelling in de Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In de brochure Sporen van Christina de Wonderbare en Lutgardis van Tongeren in Sint-Truiden lees je meer over de geschiedenis van beide vrouwen. De brochure beschrijft bovendien een wandeling in het stadscentrum langs de locaties waar beelden, schilderijen, glasramen… van beide vrouwen te bewonderen zijn. Op Erfgoeddag is deze brochure te verkrijgen en kan je deze wandeling onder leiding van een gids volgen. Vertrek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk om 14u.

Organisatie: vzw Sint-Truidense Schatten
Wanneer? Zondag 21 april van 9u tot 17u (de tentoonstelling loopt nog tot 24 juli)
Waar? Onze-Lieve-Vrouwekerk, Grote Markt
Info: 0486 32 52 94

Lezing: Op weg naar de Heilige Trudo. In het spoor van de middeleeuwse pelgrims, tot aan hun thuiskomst

De Trudo-abdij floreerde in de hoge Middeleeuwen. Pelgrims kwamen van heinde en ver en vooral in enorme getalen naar het graf van de Heilige Trudo. Door al hun giften werd de abdij steeds rijker, met heel wat prachtige bouwwerken als resultaat. Professor Dr. Hans Geybels (KULeuven, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen) vertelt wat deze pelgrims inspireerde om naar Sint-Truiden te reizen.

Organisatie: Abdij, Stad en Regio vzw, Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden samen met team Cultuur en Roerend Erfgoed
Wanneer? Dinsdag 23 april van 19u30 tot 22u
Waar? Academiezaal, Plankstraat 18
Reserveren via info@abdijstadenregio.be

www.abdijstadenregio.be

Tentoonstelling: Welkom in Ons Heem

De Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden presenteert in de eigen lokalen in Sint-Pieter een tentoonstelling rond verschillende thema's die een thuisgevoel oproepen. Foto's uit vervlogen dagen, huishoudelijke objecten van onze grootouders, speelgoed en gezelschapsspelletjes, kerst- en nieuwjaarswensen, een verzameling kookboeken van de Boerinnenbond, heiligenbeelden, cafébezoek, feestvieren, kerken en kapellen... de invalshoeken zijn legio. 

Organisatie: Heemkundige Kring Groot Sint-Truiden
Wanneer? Zondag 21 april van 13u tot 18u
Waar? Ons Heem Sint-Pieter, Naamsesteenweg 161
Info: 0484 60 62 23

Naar top