Driedaags festival voor 550 jaar sikhisme

zondag 17 november 2019

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 november was Hangar 66 het decor van een driedaags festival waarop de 550ste verjaardag van het sikhisme gevierd werd. Dat is een belangrijk feest voor Sint-Truiden, waar het merendeel woont van de ruim 4.000 leden van de Belgische gemeenschap van deze geloofsstrekking.

De sikhs zijn vanuit India en Pakistan over de hele wereld gemigreerd, onder meer om mee te vechten aan Britse zijde in de twee wereldoorlogen of later om de vraag naar arbeidskrachten in het Westen in te vullen. Zo zijn ze ook in Sint-Truiden terechtgekomen, om te helpen in de fruitsector.

Het is al 30 jaar geleden dat de sikhs hier aankwamen. Intussen zijn ze in onze samenleving opgenomen en kwamen al veel interculturele contacten tot stand. Daarom moeten we erover waken dat de dialoog op gang blijft, zodat ze helemaal ingesloten worden in onze gemeenschap. De viering van dit weekend was daarvoor de ideale gelegenheid.

Op het jubileumfeest staat de Akhand Paath centraal. Tijdens deze ceremonie geeft een team van Granthi’s of sikhpriesters drie dagen lang voordrachten uit de Guru Granth Sahib. Dat is het Heilige Boek van de sikhs dat 1.430 pagina’s omvat, die stuk voor stuk worden voorgelezen.  

Driedaags festival voor 550 jaar sikhisme