Digitaal stemmen

Op zondag 26 mei wordt er in Sint-Truiden opnieuw elektronisch gestemd. Hoe gaat dat precies in zijn werk? 

Elke stemhokje van een stembureau is uitgerust met een stemcomputer. Als kiezer ontvang je van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart. Om je stem uit te brengen, steek je eerst de chipkaart in de kaartlezer van de stemmachine. Dan verschijnen op het beeldscherm het volgnummer en het letterwoord van alle kandidatenlijsten. Je duidt met je vinger de lijst van je keuze aan. Je kan ook blanco stemmen. Je bevestigt je keuze of annuleert je keuze en kiest een nieuwe lijst.

Nadat je een lijst hebt aangeduid, verschijnen voor die lijst de namen en voornamen van de kandidaten op het scherm. Je brengt dan je stem uit door op het scherm te drukken.

Hierna word je verzocht je uitgebrachte stem te bevestigen (ermee akkoord gaan); zolang je dat niet deed, kan je je stemgedrag nog wijzigen (de uitgebrachte stem annuleren) en een andere lijst met kandidaten kiezen.

Bij de laatste bevestiging drukt de stemcomputer een stembiljet (papieren bewijsstuk) af. Op dit stembiljet staat (staan) de door jou uitgebrachte stem(men) zowel in de vorm van een barcode als in getypte vorm. Zo kan je controleren of jouw stem juist werd opgenomen.

Je neemt je chipkaart terug en vouwt je stembiljet dubbel met de bedrukte kant naar binnen - zodat jouw stem niet zichtbaar is voor anderen - vóór je het stemhokje verlaat.

Vervolgens geef je je chipkaart terug aan de voorzitter en scan je - onder toezicht van de voorzitter - de barcode op je stembiljet met de elektronische stembus, waarna je jouw stembiljet in de gleuf steekt.

Na afloop van de stemming sluit de voorzitter de stembus af en brengt de USB-sticks met de geregistreerde stemmen naar het kantonhoofdbureau dat alle gegevens samenbrengt en de uitslag opmaakt.

Op dit filmpje wordt alles haarfijn uitgelegd. 

 

Demostanden 

Graag al eens oefenen? Via demostanden kan je het op voorhand al eens uitproberen. Dan kan: 

  • in het stadhuis op de Grote Markt (dienst Toerisme) op zaterdag 11, 18 en 25 mei van 8u tot 13u en op vrijdag 24 mei van 16u tot 20u; 
  • in het stadskantoor in de week van 13 en 20 mei tijdens de openingsuren
  • in de bibliotheek in de week van 13 en 20 mei tijdens de openingsuren
  • in het Sociaal Huis in de week van 13 en 20 mei tijdens de openingsuren