Denk jij mee na over een naam voor enkele nieuwe straten?

dinsdag 22 november 2022

Het lokaal bestuur Sint-Truiden wil Truienaars laten meedenken over nieuwe straatnamen. De ideeën zijn meer dan welkom want door de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten komen er heel wat straten bij. Voortaan mag iedereen meedenken over een geschikte naam voor een straat, die past bij de geschiedenis, omgeving en beleving van de straat.

Nieuwe straten

Tussen de Fabriekstraat en de Boomgaardenstraat is de realisatie van woonproject ‘De Kavel’ gestart. Binnen deze zone komen drie nieuwe straten. Daarnaast is er nog een straat zonder naam: De Kalemanstraat van Zoutleeuw loopt door in Sint-Truiden. Ook hiervoor wordt nog een naam gezocht.

Een idee? Laat het ons weten!

Iedereen die een passende naam heeft kan dit laten weten. Digitaal via het participatieplatform van de stad, je volgt hiervoor de knop op de website www.sint-truiden.be/straatnamen of gaat rechtstreeks naar het participatieplatform via https://denkmee.sint-truiden.be.  Mailen kan naar straatnamen@sint-truiden.be. In het infoblad vind je op pagina 9 een kaart waar je je voorstel op kan noteren. Deze kan gepost worden in de brievenbus aan het stadskantoor.

Enkele mooie voorbeelden

Sint-Truiden heeft al heel wat mooie straatnamen met betekenis denk maar aan het Ber Joekpad, genoemd naar een Truiens volksfiguur of de Fouga Magisterlaan, genoemd naar het gelijknamige tweemotorig vliegtuig van de militaire luchthaven in Brustem. Op het rondpunt in Brustem staat zo’n Fouga Magister in de kleuren van de Rode Duivels om permanent de speciale band tussen Sint-Truiden en de Belgische Luchtmacht duidelijk te maken.

De suggesties dienen te voldoen aan een aantal voorwaarden

  • De regels zoals vastgelegd in het 'Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen' van 28 januari 1977.
  • De plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.
  • De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.
  • Enkel namen vanuit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt worden aanschouwd als belangrijke figuren.
  • De naam van een lid van de koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt als de regering vooraf haar toestemming geeft.

Aan het toekennen van een straatnaam gaat een hele procedure vooraf. De cultuurrraad en het stadsarchief zullen advies geven op de voorstellen. Zowel het schepencollege als de gemeenteraad zullen de definitieve namen goedkeuren. Op de website www.sint-truiden.be/straatnamen vind je meer info over deze procedures.

Straat zkt. naam