De Bogaard eerste cultuurhuis met 100% led-theaterinstallatie

dinsdag 25 september 2018

De voorbije maanden werd de theaterlichtinstallatie van de Bogaard helemaal vernieuwd. Op zich niets bijzonder, ware het niet dat die voor 100% uit ledlampen bestaat. Dat is een primeur in de Belgische artistieke sector. Het innovatieve, klimaatvriendelijke systeem werd zopas voorgesteld op de laatste dag van de Week van de Duurzame Gemeente, waar de stad ook aan deelnam.

De Bogaard in Sint-Truiden is het eerste cultuurhuis in België dat voor zijn theaterlichtinstallatie volledig overschakelt op led-technologie. Hiermee schrijft het Truiense cultureel centrum verder aan een duurzaam verhaal, nadat eerder al het dak een isolatiebeurt kreeg en gekozen werd voor een uiterst energiezuinig koel- en ventilatiesysteem.

Nu gaan we dus nog een stap verder. De omschakeling van klassieke hallogeenspots naar led-theaterlicht is ongezien binnen de Belgische artistieke sector. We hebben met ons cultuurcentrum dan ook de ambitie om een echte voortrekker te zijn en collega’s te overtuigen om zelf de sprong te wagen. We hebben alvast een aantal aanvragen gekregen van grote gezelschappen en culturele spelers om bij ons inspiratie te komen opdoen.

Koudwatervrees
In de Belgische cultuurindustrie bestaat er namelijk wat koudwatervrees rond led-licht. De evolutie van de technologie ging de voorbije jaren echter razendsnel vooruit, waardoor ook de kwaliteit ervan ondertussen helemaal op punt staat. Zo kan er vlotter met de kleur van het licht geswitcht worden, geven de lampen amper warmte af en hebben ze een veel langere levensduur. Het energieverbruik ligt hierdoor ook zes tot acht keer lager in vergelijking met hallogeenspots.

Toen we de verlichtingsinstallatie van ons cultuurcentrum moest vernieuwen, hebben we geen seconde getwijfeld om voor dit innovatieve led-systeem te kiezen. We denken aan morgen en durven investeren in toekomstgerichte technologie. Van het Fonds Culturele Infrastructuur (FOCI) van de Vlaamse gemeenschap ontvingen we daarom een subsidie van 473.946 euro, omdat ons project zo sterk de nadruk legt op toegankelijkheid en duurzaamheid.

Lokale helden
Niet toevallig presenteren we onze led-lichtinstallatie op het einde van de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief waar Sint-Truiden haar schouders onder zette. Van 18 tot 25 september werden verschillende Truienaars benoemd tot zogenaamde lokale helden of duurzaamheidsambassadeurs van de stad. Ontdek hun verhalen en duurzame heldendaden op www.duurzamegemeente.be/gemeenten/sint-truiden.  

Meer info?

Led-theaterlichtinstallatie de Bogaard