Covid- en griepvaccinatie - najaar 2023

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden.  

Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningenzwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. 

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Waarom vaccineren tegen covid en griep dit najaar?

Veel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren.

In de herfst- en wintermaanden zullen er immers weer meer besmettingen met covid de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar. 

Vaccinatie: waar?

Vaccinatie tegen griep en covid kan gebeuren via jouw huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige.

Let op: niet elke apotheker is gekwalificeerd om te vaccineren. Op www.apotheek.be kan je zoeken welke apothekers in je buurt vaccins kunnen toedienen (vink de optie "COVID-vaccinatie" aan).

Hygiƫnetips

Meer informatie?

Surf naar www.laatjevaccineren.be 

Naar top