Carnaval Sint-Truiden, hou het veilig!

maandag 4 maart 2019

Kom je vandaag naar de Internationale Verlorenmaandagstoet in Sint-Truiden? Denk dan zeker aan je eigen veiligheid en die van je kinderen. We hebben de maatregelen gebundeld in een handig overzicht op onze website. Hou ook rekening met het voorspelde slechte weer en zorg voor aangepaste regenkledij!

Update maadag 4 maart
Ondertussen zijn ook volgende straten in Sint-Truiden weer vrijgegeven voor het verkeer: Speelhoflaan, Schurhoven, Kazelstraat, Houtmarkt, Plankstraat, Luikerstraat, Schepen Dejonghstraat, Tichelrijlaan, Naamsevest. 

Update maandag 4 maart om 14u20
De N722 (Hasseltesteenweg) tussen het kruispunt met Schurhoven en het kruispunt met Zepperenweg is weer vrij voor het verkeer!

Veiligheidsdiensten
Luister steeds naar de richtlijnen de veiligheidsdiensten, politie, brandweer en stewards.
Luister steeds naar de veiligheidsbegeleiders die langs elke carnavalwagen lopen. Zij dragen een fluovestje en manen het publiek aan om op een afstand te blijven.
Hou je kinderen altijd in de gaten en kom niet te kort bij de carnvalwagens. Kinderen hebben geen oog voor de wagens, terreinwagens en tractoren, zeker niet wanneer ze snoep willen oprapen!

Kinderen en kidszone
Op het Sint-Martenplein is er een kidszone voorzien. Deze zone wordt afgebakend en is enkel toegankelijk voor kinderen. Ouders moeten plaatsnemen achter de kidszone.

Zone voor mindervaliden
Zone voor mindervaliden: In de kazernestraat aan het stadskantoor is er een zone voor mindervaliden. Daar kunnen zij de stoet vanop een goede en veilige plaats volgen. Er wordt hiervoor parking voorzien aan het stadskantoor (toegang via de Zoutstraat).

No go-zones
Bepaalde zones in het parcours worden afgebakend als ‘no go-zones’. Het gaat hierover zones die afgebakend worden omwille de draaicirkel van bepaalde carnavalwagens en bevinden zich meestal op kruispunten. Het is ten allen tijde verboden deze zones te betreden. De zones zijn afgebakend en aangegeven met een duidelijk bord ‘no go-zone’. De No go-zones bevinden zich hier: aan het kruispunt van de Clockemstraat en Sluisberg, aan het kruispunt van de Stapelstraat en de Clockemstraat, op de Groenmarkt aan de zijkant van de O-L-V-kerk, aan het kruispunt van de Tiensesteenweg – Stapelstraat – Rijschoolstraat.

Omleidingen en afsluitingen
Bepaalde straten en pleinen worden preventief voor dit evenement afgesloten, ook al liggen zij niet op het parcours. Het is ten allen tijde verboden de signalisatie te negeren of de afsluitingen of signalisatie op eigen initiatief te verplaatsen.

Meer informatie over de afgesloten straten en pleinen vind je hier.
.
Verboden
Volgende voorwerpen of attributen zijn verboden: wapens of op wapens gelijkende voorwerpen, of andere voorwerpen die de openbare orde in het gevaar brengen, vuurpijlen, poffers en andere ontplofbare voorwerpen, computerconfetti, spuitbussen met schuif en/of kleurstoffen, spuitbussen met haarlak, schoensmeer.

Het is verboden maskers en vermommingen te dragen die de openbare orde of de goede zeden zouden kunnen storen en/of de openbare bedienaars kunnen beledigen.

Verder zijn de bepalingen van het GAS-reglement van de lokale politiezone Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken van toepassing, zoals vermeld in artikel 46, 47, 48, 18, 50, 51, 52, 53 en 54. Je kan het GAS-reglement hier raadplegen.

Verkeersveiligheid en parkings
Vermijd tot slot het stadscentrum met de wagen op maandag 4 maart. Wie met de wagen naar de stoet komt, maakt best gebruik van volgende parkings: Parking Veemarkt, Parking speelplaats Technicum (Gildestraat), Parking Cicindria, Parking Zwembad, Parking Station, Parking Europaplein.

Meer info?

Plan Carnaval