brandweervrijwilligers en preventionist

Maak kennis met de brandweer 
Hulpverleningszone Zuid-West Limburg – die de brandweerposten van Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren verenigt – nam onlangs drie nieuwe of vernieuwde brandweerkazernes in gebruik. Eind vorig jaar al opende de brandweer een nagelnieuwe post in Borgloon. En ondertussen zijn de vernieuwde kazerne in Herk-de-Stad en het gloednieuwe gebouw voor post Hasselt en de zonale diensten ook bewoond. Tijd voor een kennismaking.

 

Post Borgloon 
In de Ervaertstraat in Borgloon verrees vorig jaar een gloednieuw gebouw dat zowel de lokale politiezone kanton Borgloon huisvest als de nieuwe brandweerpost van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Zo kunnen we als hulpverleners ook in Borgloon en omgeving snel en adequaat uitrukken. 17 brandweermannen zijn er ondertussen in Borgloon actief als brandweervrijwilliger. In het najaar hopen we nog een aantal nieuwe kandidaat-brandweermannen te kunnen aanwerven. Overigens, op zondag 9 september zet brandweer Borgloon samen met de politie van Kanton Borgloon de deuren open voor het grote publiek. Meer details verneem je nog van ons. 

 

Post Herk-de-Stad 
Wat ooit in de jaren 1990 startte als een voorpost van brandweer Hasselt, is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardige brandweerpost: post Herk-de-Stad. 65 brandweermannen, -vrouwen en hulpverleners-ambulanciers werken er onder het statuut van brandweervrijwilliger. In de kazerne werken ook twee beroepskrachten: een sergeant is postoverste en wordt bijgestaan door een beroepsbrandweerman. Die grote groei, niet alleen aan manschappen maar ook aan voertuigen en materialen, zorgde al snel voor een te krappe kazerne. 

 

Moderne hulpverlening 
In 2017 startten de vernieuwings- en uitbreidingswerken aan het brandweergebouw in Herk. De garage is nu een stuk groter, waardoor de ziekenwagen, de autopomp, de tankwagen en de ladderwagen elk een eigen stalplaats kregen aan de voorzijde van het gebouw. Aan de achterkant is er nog plaats voor een logistiek voertuig (met allerhande werkmateriaal in). Ook de kleed- en rustkamers voor de ploeg van dienst kregen een grondige vernieuwing, zodat de post in  Herk-de-Stad helemaal klaar is voor een moderne hulpverlening.  

 

Post Hasselt 
Na tientallen jaren geduld oefenen kon post Hasselt op dinsdag 26 juni eindelijk met de nodige toeters en bellen verhuizen van de oude kazerne aan de Willekensmolenstraat naar een gloednieuw onderkomen in de Zwarte-Brugstraat. Daar, op Campus H, verrees gedurende de afgelopen 2 jaar een groot, modern brandweercomplex. Nodig, want het oude gebouw uit 1958 voldeed niet meer aan de noden van een moderne brandweerorganisatie. 

 

Ondersteunende diensten 
Het gebouw torent hoog boven de Hasseltse ring uit en lijkt misschien overdreven groot. Maar vergis je niet. Naast de post Hasselt huisvest de kazerne ook alle zonale diensten, die ondersteuning bieden aan alle 8 brandweerposten in onze zone. Zo zitten hier de personeelsdienst, de financiële dienst en de dienst Preventie samen. Ook de stafdiensten van de zonecommandant, met daarbij de secretaris, IT, communicatie, interne preventie en projecten zijn hier gesitueerd. 

 

Onderhoud 
Ook ondersteunende dienstverlening voor het operationele brandweerpersoneel zijn in de kazerne van Hasselt verzameld. Voor het onderhoud van de ademlucht die een brandweer(m/v) nodig heeft tijdens het blussen van een brand, kunnen alle posten in de toekomst in Hasselt terecht. Dit kadert in de taakverdeling over de verschillende kazernes heen. Ook de brandweerdispatch, de centrale die de juiste post verwittigt bij een noodoproep, vind je hier terug.  

 

Logistiek 
Alle logistieke dienstverlening voor de brandweer in het zuidwesten van Limburg zit ook centraal in Hasselt: het magazijn bevoorraadt elk van onze 8 posten met het nodige materiaal voor de werking van alle diensten, inclusief de ziekenwagens. De technische dienst is uitgerust om het onderhoud en de herstellingen van voertuigen en containers uit te voeren. Daarnaast kunnen alle operationele brandweerlieden in Hasselt ook terecht voor hun kledij en zullen ze in Hasselt gezamenlijk opleidingen kunnen volgen. 

 

Noodcentrale 
Behalve de brandweer van Hasselt en al onze zonale diensten, kent het nieuwe gebouw op Campus H ook nog andere bewoners. Het gebouw huisvest namelijk ook de noodcentrale 112 (ook gekend als de diensten 100 en 101). Daarnaast zal ook Cellmade, een dienst van de FOD Justitie die werk voor de gevangenen regelt, naar de kazerne verhuizen, evenals het Veiligheidskorps (voor het vervoer van gevangenen) en nog een aantal ondersteunende diensten van FOD Justitie en FOD Binnenlandse Zaken. 

 

Opendeurdag 
Zin om dat alles eens met je eigen ogen te komen bekijken? Dat kan. Op zondag 30 september zet brandweer Hasselt samen met de zonale diensten én politiezone Limburg Regio Hoofdstad, de deuren van de nieuwe gebouwen open voor het grote publiek. Je bent die dag welkom bij politie en brandweer tussen 10 en 17 uur. 

 

Meer informatie: 
www.zuidwestlimburg.be – je vindt ons ook terug op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. 

 

Werken bij de brandweer 
Werken bij de brandweer? Ja, dat kan! We hebben een vacature voor beroepsbrandweer. Klik hier voor meer info over de jobinhoud en de selectieprocedure. 

Word brandweer! 
Zet jij jezelf graag in voor het welzijn en de veiligheid van onze burgers? Werk jij graag in teamverband en woon je op maximum 4 kilometer of 8 minuten van een van onze brandweerposten? Solliciteer dan voor 5 november voor een functie als brandweervrijwilliger in een van onze brandweerposten in Beringen, Borgloon, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo of Tongeren. Meer informatie over hoe je brandweer(m/v) wordt, vind je op de website van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg: www.zuidwestlimburg.be/nieuws/aanwerving-vrijwilligers