Bouwwerken Gazometersite gaan van start

dinsdag 4 oktober 2016

Vorig jaar werd de Gazometersitesite gesaneerd door OVAM in samenwerking met het stadsbestuur. Vandaag kunnen de eigenlijke bouwwerken van start gaan. Het doel is om er een aantrekkelijke plaats van te maken met een jongerencentrum, een school, een ondergrondse parking en appartementen.

Voor de eigenlijke werken konden aanvangen, moesten de oude gebouwen gesloopt worden. Hierna volgde ook een grondige bodemsanering. Van 1882 tot 1946 bevond er zich immers een gasfabriek, die de site opzadelde met een ernstige verontreiniging. De sanering is een jaar geleden afgerond en de komende tijd wordt de grondkwaliteit er nog permanent opgevolgd.

Op de site komt er een torencomplex met ruimte voor 15 appartementen en kantoren voor welzijnsactoren. Daarnaast zal er een lagere school liggen, die plaats biedt aan zowat 400 leerlingen. Ook vindt het Jeugdhuis – dat nu tijdelijk is ondergebracht in een pand in de Gootstraat – er binnenkort onderdak, samen met 500 m² aan repetitielokalen. Verder neemt ook de dienst Jeugd er zijn intrek.

Ondergronds wordt er een fuifzaal aangelegd met een capaciteit voor ongeveer 500 personen. Ten slotte komt er nog een parkeergarage voor 270 wagens. De kostprijs van dit bijzondere project bedraagt zowat 30 miljoen, waarvan het stadsbestuur zo’n 6,5 miljoen voor zijn rekening neemt. De bouwwerken starten op maandag 3 oktober 2016 en zullen in totaal om en bij de 2 jaar duren.

Vanaf maandag 3 oktober 2016 wordt het verkeer rondom de werfzone omgeleid via een aantal alternatieve routes. De belangrijkste wijziging in de verkeerssituatie is dat de Gazomerstraat verandert van rijrichting. Wagens moeten vanaf de start van de werkzaamheden de Gazometerstraat inslaan via de Tiensesteenweg en dus niet meer langs de Prins Albertlaan.

Voor de bussen van De Lijn wordt er een omlegging voorzien via de parking langs het station. Zij kunnen via de achterste rijstrook – die zich het dichtst tegen aan het station bevindt – naar de Tiensesteenweg rijden. De eerste rijstrook – die vlak naast de site ligt – wordt voorbehouden voor werfverkeer.

Met deze regeling gaan er op de stationsparking zo’n 45 parkeerplaatsen verloren. Door de nabijgelegen stalplaats van De Lijn tijdelijk om te vormen tot parkeerzone, worden die wel ruimschoots gecompenseerd. Deze werfparking is te bereiken vanuit de Tiensesteenweg. Voor de veiligheid wordt er een voetgangersuitgang aangelegd die uitgeeft op het perron van het station.

Meer info?

Afbeelding opening werf Gazometersite