Bouw Droneport uit de startblokken

dinsdag 12 december 2017

Dinsdag 12 december werd op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem de eerste steen gelegd van de Droneport campus, de bedrijvencampus voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector.

Droneport Incubator maakt deel uit van de campus en vormt een test- en bedrijvencentrum voor start-ups en groeibedrijven in de dronesector. Droneport is een initiatief van LRM, stad Sint-Truiden, POM Limburg en LRA. De aandeelhouders bundelen de krachten en zorgen met deze nieuwe campus voor een unieke uitvalbasis voor de dronesector. Deze site speelt in op de snel veranderende luchtvaartsector, waarin drones een steeds prominentere plaats opeisen. Droneport opent begin 2019 haar deuren.  

Bedrijven die zich binnenkort op de Droneportsite vestigen, komen terecht op een campus waar zowel start-ups als groeibedrijven hun thuisbasis hebben. Naast kantoren, een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en een brasserie, biedt de site ook toegang tot een drone-community. Bovendien kunnen dronepiloten er naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In deze zones kan er hoger gevlogen worden dan normaal toegelaten. En er is meer, want op Droneport kunnen de bewoners rekenen op coaching en sectorgebonden know-how, ondersteuning bij onder andere droneregistratie, het certificeren van dronepiloten en verzekeringskwesties. Droneport is ook een gerespecteerde partner van de Belgische Civiele Luchtvaartautoriteit (BCAA) en ook onderzoek en ontwikkeling neemt er een belangrijke plaats in.

Testzone
Drones kunnen op Droneport vliegen in speciaal afgebakend luchtruim waardoor heel wat bedrijven hun weg naar Sint-Truiden vinden. Met een outdoor testcentrum, een landingsbaan van 2.4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan honderd werknemers, zal de toekomstige incubator de perfecte uitvalsbasis zijn voor start-ups en groeibedrijven in de drone- en luchtvaartsector. 

Met Droneport wordt de voormalige militaire vliegbasis in Brustem getransformeerd tot een test- en businesscentrum voor Unmanned Aircraft Systems, drones dus. Op de Droneport site vinden ook nog altijd reguliere luchtvaartactiviteiten plaats. En die complementariteit is erg belangrijk omdat het toch om twee totaal verschillende ecosystemen gaat die in de toekomst wel in hetzelfde luchtruim zullen moeten samenleven. Deze kruisbestuiving tussen nieuwe bedrijven in de drone-industrie en traditionele luchtvaarbedrijven, is erg belangrijk. De luchtvaartsector verandert in sneltempo.

Met Droneport zet Sint-Truiden zich zowel nationaal als internationaal op de kaart als innovatieve en ondernemende stad. Drones spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeergedrag monitoren of een gebied in beeld brengen. En dat is nog maar het begin. Bedrijven kunnen naar hartenlust experimenteren en groeien binnen de dronesector. Hierdoor ontwikkelt Sint-Truiden zich als het Europese kennis- en expertisecentrum van deze toekomstbepalende technologie.”

Universele wetgeving
De huidige site wordt momenteel uitgebaat door LRA. Op dit moment vinden er jaarlijks nog heel wat recreatieve vluchten plaats op de luchthaven van Brustem. Nu kunnen op Droneport ook heel wat dronepiloten aan de slag. Deze drones kunnen in drie gecontroleerde zones hoger vliegen dan normaal toegelaten. Niet onbelangrijk gezien het aantal onbemande vluchten stijgt en er is nood aan duidelijke regulering. Bovendien heeft elk land een eigen, maar zeer beperkte regelgeving wat betreft drones. Eén van de uitdagingen is dus ook om de wetgeving rond drones op de politieke agenda te krijgen en om die wetgeving universeel te verenigen. Pas dan gaat het duidelijk worden tot wat de dronesector in staat is.

De dronesector krijgt voorrang op de site, maar dat betekent niet dat de “klassieke” luchtvaartsector er niet welkom is. De LRA-loods biedt ruimte aan 55 vliegtuigen en kan uitbreiden tot 65 vliegtuigen. De controletoren biedt een 360°-zicht op de startbaan, de taxitrack en het platform.

Eerstesteenlegging Droneport