blauwe zak

Sinds april 2021 mag er meer afval in de pmd-zak.  Naast de vertrouwde plastic flessen en flacons, metalen drankverpakkingen en drankverpakkingen mag er ook zacht verpakkingsplastic bij de blauwe zak. 

Wat is de nieuwe sorteerregel?
Sinds1 april mag er dus ook een plastic botervlootje, yoghurtpotje, folie, chipszakje, vleeschaaltje in de pmd-zak.

De Bloempotjes die je in jouw tuincentrum of op de markt hebt gekocht; mogen ook in de pmd zak. Maar ze mogen niet in elkaar worden gestoken! Ze moeten los in de zak worden gedeponeerd. Dit in functie van het recyclageproces.

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken na 1 april?
De oude zakken blijven nog geldig tot 31 december 2021. Geen probleem dus als je nog een voorraadje hebt liggen, of als er in jouw verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.  Vanaf 1 april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?
De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk.
1 rol = 20 pmd-zakken: kostprijs 3 euro.

Kan ik een volledige rol oude pmd-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?
Het is niet mogelijk om een volledige rol oude pmd-zakken om te ruilen tegen een nieuwe rol.  Je hebt tot en met 31 december 2021 de tijd om jouw oude zakken buiten te zetten.  Je gaat ook meer zakken gebruiken dan nu omdat er meer plastic verpakkingsafval in de pmd-zak mag. 

Wat is het verschil tussen de Nieuwe en oude pmd-zakken?
Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets.  Dit blijft het trekbandsysteem.  De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart.  De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter.  De zak zal dikker aanvoelen.  Het opschrift van de zak vermeld de nieuwe sorteerregel:

 

Oude blauwe pmd-zak

Te gebruiken tot en met 31 december 2021

Nieuwe blauwe pmd-zak

Verwacht in de verkooppunten vanaf week 15

•            Blauwe trekbandzak met zwart lint

•            60 liter

•            20 zakken/rol

•            3 euro/rol

 

  • Blauwe trekbandzak met wit lint
  • 60 liter
  • 20 zakken/rol
  • 3 euro/rol
  • Dikkere zak

 
Kan ik de zachte plastics nog naar het containerpark brengen?
Sinds 1 april 2021 staat er geen container meer op het containerpark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak, voor je ophaling aan huis. Als je deze afvalstroom naar het containerpark brengt, hoort het in de blauwe zak te zitten.

Ik heb heel wat folies, teveel voor in blauwe zakken te stoppen van mijn handelszaak.  Kan ik deze toch naar het containerpark brengen?
VEEL verpakkingsafval van jouw bedrijfsactiviteiten hoort NIET thuis op het containerpark.  Kmo’s, zelfstandigen en bedrijven kunnen terecht bij Valipac.

Ik heb een plastic verpakkingsitem (grote folie) dat niet in de zak past?  Wat moet ik hiermee doen? 
Net zoals bij het oud papier en karton moet je eens een doos platduwen en opplooien om in een doos met oud papier en karton te laten passen. Probeer dit ook met je te grote folie: opplooien of kleiner te maken vooraleer deze in de pmd-zak past.

Schema blauwe zak