Bijna Allerheiligen? Handige tips voor grafonderhoud

woensdag 12 oktober 2016

Nog even en het is weer Allerheiligen. De komende weken is het dus weer poetsen geblazen, om ervoor te zorgen dat de graven van je overleden familieleden er op 1 november verzorgd bijliggen.

Doe jij dit helemaal zelf? Of maak je gebruik van de grafonderhoudsservice van het stadsbestuur? Wij zetten hier alvast een aantal praktische dingen op een rijtje waar je zeker mee rekening kan houden.

 • Zorg ervoor dat de graven gekuist zijn vóór donderdag 27 oktober. Het gebeurt meestal per ongeluk, maar bij het poetsen maak je dikwijls de graven rondom vuil door opspattende modder of gemorst schoonmaakmiddel. En het is nooit leuk om op Allerheiligen een vuil graf aan te treffen wanneer je een proper verwacht. Toch?
   
 • Heb je zelf geen tijd om de graven van je dierbaren een poetsbeurt te geven? Of ben je niet meer zo goed te been om het zelf nog te doen? Je kan steeds gebruik maken van onze grafonderhoudsdienst, en dit het hele jaar door. Ook als je niet (meer) in Sint-Truiden woont, kan je hierop een beroep doen.
   
 • Wens je een grafonderhoud te laten uitvoeren voor Allerheiligen? Dan moet je dit aanvragen ten laatste op zaterdag 15 oktober.
   
 • Voor je aanvraag kom je persoonlijk langs bij de dienst Burgerlijke stand in het stadskantoor. Een onderhoud kost 5,50 euro per m², of 4,50 euro per m² als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming inzake ziekteverzekering.
   
 • Als alles er dan weer netjes uitziet, plaats je bloemen op de graven als dankbaar eerbetoon aan je heengegane dierbaren. Wanneer die na enige tijd helaas verslensen, neem je ze doorgaans weg.
   
 • Maar misschien ontgaat je dit wel? Om ervoor te zorgen dat onze begraafplaatsen er steeds keurig uitzien, ruimen we vanaf donderdag 1 december zelf alle overgebleven bloemen op.

Meer info?

afbeelding grafonderhoud