Bacterievuur

De fruitsector speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van Sint-Truiden.
Bacterievuur vormt hierbij een belangrijke bedreiging. De aanwezigheid van deze ziekte in een bepaald gebied maakt de fruitexport naar landen zoals Brazili├ź en China onmogelijk. Het lokaal bestuur Sint-Truiden roept haar inwoners daarom op om extra alert te zijn.

Wat is bacterievuur precies?

Bacterievuur is een uiterst besmettelijke plantenziekte, waaraan in Haspengouw vooral appel- en perenbomen ten prooi vallen. Daarnaast behoren ook priv├ętuinen, bossen of stadsperken tot de risicozones. Vooral plantensoorten zoals de mispel, kweepeer, sierkwee, dwergmispel, vuurdoorn, meidoorn en lijsterbes zijn erg vatbaar. Een nieuwe besmetting verspreidt zich als een lopend vuurtje, wat in het ergste geval leidt tot het rooien van hele boomgaarden.

Waaraan kan je bacterievuur herkennen?

Bacterievuur is te herkennen aan bruinzwart verdorde bloemen, bladeren en twijgen. Ook de kleine slijmdruppeltjes op jonge scheuten zijn een typisch symptoom.

Wat kan je zelf doen tegen bacterievuur?

Regelmatig snoeien is het beste om de ziekte te voorkomen. Zo ben je zelfs jaarlijks verplicht om je meidoornhaag te korten tussen 1 november en 1 maart. Bij vaststelling van de aandoening is snel handelen de boodschap. Zo moeten besmette delen afgesneden worden tot 50 cm onder de aantasting. Hierbij is het noodzakelijk om het snoeimateriaal en de wonde aan de plant na elke handeling grondig te ontsmetten. Anders breidt de aandoening zich alleen maar verder uit.

Snoeiafval wordt best onmiddellijk verbrand of in een volledig afgesloten verpakking bij het restafval gedeponeerd. Verbranding is enkel toegestaan bij voldoende droog materiaal en op minstens 100 meter afstand van huizen, heiden, boomgaarden, hagen en plaatsen waar stro en graan gestockeerd worden. 

In principe is verbranding in openlucht verboden volgens Vlarem II-wetgeving, maar plantmateriaal besmet met bacterievuur vormt hierop een uitzondering. Verbranding kan pas na schriftelijke toestemming van de burgemeester (art. 17 GAS-reglement).

Wat doet de stad tegen bacterievuur?

De medewerkers van de groendienst zijn waakzaam voor bacterievuur bij het onderhoud van de stadsperken en treden meteen op tegen mogelijke infectiehaarden. Ze volgen hiervoor ook een gespecialiseerde opleiding bij het Proefcentrum Fruitteelt. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij Michelle Holtappels of Hilde Schoofs.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht bij volgende instanties:

Naar top