Autodiefstal

Een diefstal van of uit je wagen kan voor heel wat problemen zorgen. Het brengt onvoorziene kosten, tijdverlies en administratieve rompslomp met zich mee. De preventiedienst besteedt ook heel wat aandacht aan het thema autodiefstal.

Patrouilles door de gemeenschapswachten:
Tijdens hun patrouilles gaan gemeenschapswachten na of auto's goed gesloten zijn en of er geen waardevolle voorwerpen zoals gsm's of handtassen zichtbaar zijn. Bestuurders die hun spullen op zicht laten liggen, krijgen een brief.

Graveren van autoruiten
De preventiedienst organiseert jaarlijks een graveeractie voor autoruiten. Het chassisnummer in de autoruit laten graveren is een ideaal middel om diefstal van uw wagen te vermijden. Met een pasta en een beschermende sticker wordt een gedeelte van het chassisnummer in alle ruiten aangebracht. Deze procedure neemt vijf à tien minuten in beslag. Het graveren schrikt niet enkel dieven af maar helpt de politiediensten ook de eigenaar terug te vinden na een eventuele diefstal en/of omkatting van de wagen.

Graveren van aanhangwagens
Aanhangwagens van meer dan 750 kilo zijn verplicht voorzien van een chassisnummer, een identificatieplaat en een nummerplaat. Voor de lichtere aanhangwagens is enkel een chassisnummer verplicht, maar dat betekent meestal enkel iets voor de constructeur, niet voor de eigenaar.

Dat maakt het voor de politie erg moeilijk om teruggevonden lichte aanhangwagens terug te bezorgen aan de eigenaar: de politie kan gewoon niet vaststellen van wie die aanhangwagens nu precies zijn. Daarom kan je bij de preventiedienst een afspraak maken om uw aanhangwagen te laten graveren. Je rijksregisternummer wordt dan in jouw aanhangwagen gegraveerd.