Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen konden inwoners exclusief een bezoek brengen aan de archeologische site op de Groenmarkt. Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni hebben de archeologen hen persoonlijk rondgeleid. Zondag 16 juni waren er ook rondleidingen en konden kinderen zich uitleven op een archeologieworkshop.

Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni waren het Archeologiedagen. Op ruim 100 locaties in Vlaanderen kon zowel jong als oud zich laten onderdompelen in de wereld van opgravingen en historische vondsten. Ook de site op de Groenmarkt werd exclusief opengesteld voor het publiek.

2.000 skeletten
De Groenmarkt is al sinds begin dit jaar het decor van grootschalige opgravingen. Het plein krijgt in de toekomst een opknapbeurt. Eerst moeten de skeletten eronder echter archeologisch onderzocht worden. De Groenmarkt deed van de 11de tot de 17de eeuw namelijk dienst als begraafplaats.

Onder massale belangstelling werden zo al 2.000 skeletten naar de oppervlakte gebracht. Dat leverde heel wat kijklustigen op, die in het kader van de veiligheid helaas de site niet konden betreden. Tijdens de Archeologiedagen maakten de onderzoekers graag een uitzondering, met begeleide bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag en op zondag ook kinderworkshops.

Enorme belangstelling
Meer dan 1.400 kijklustigen hebben de site van de Groenmarkt tijdens de Archeologiedagen doorkruist. Daarbovenop namen nog eens ruim 200 kinderen deel aan een workshop. Zij behaalden allemaal hun diploma van juniorarcheoloog. De belangstelling voor het Truiense erfgoed is duidelijk enorm.

 

afbeelding archeologiedagen rondleidingen afbeelding archeologiedagen workshops