Troosten is meer "deelnemen" dan verdriet "wegnemen" - nieuwe datum!

Lezing door Manu Keirse – Emeritus hoogleraar Faculteit geneeskunde KU Leuven

Troosten is niet het antwoord weten vooraleer de vraag werkelijk is beluisterd. Het is niet aanbrengen van allerlei goedbedoelde adviezen, die mensen zo doodmoe kunnen maken. Troosten is niet vragen hoe oud hij was, alsof de leeftijd een middel zou zijn tegen het verdriet. Het is niet het wegduwen van de opstandigheid, of het voorschrijven hoe men zich moet voelen.

Troosten is niet te vinden in pasklare antwoorden op de vele “waarom”-vragen.

Troosten is wel aandachtig luisteren zodat verdriet in woorden en tranen naar buiten kan stromen. Troosten is kunnen zwijgen en in een blik, in een aanraking signalen van hoop, veiligheid en vertrouwen laten voelen. Het is samen worstelen, zoeken en hopen. Het is participeren in het verdriet, veeleer dan wegnemen van verdriet. Het is verdriet durven noemen. Troosten is mensen helpen te leven met vragen waarop geen antwoorden zijn. Troosten is geen dam tegen verdriet, maar juist bedding waarin het verdriet kan stromen.

In deze lezing wordt zowel voor mensen in verdriet als voor degenen die hen willen helpen duidelijk gemaakt wat kan helpen in verdriet om opnieuw tot leven te komen. Via tal van concrete tips wordt aangegeven waarin je steun kunt vinden en hoe je iemand tot steun kunt zijn. Verdriet staat immers om de hoek in ieders leven. Het is een opdracht voor elke burger mensen te helpen om doorheen verlies en verdriet opnieuw perspectief te vinden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Abdijsite - Academiezaal
Plankstraat 18, 3800 Sint-Truiden 50.8169085 - 5.1877753
Wanneer
04/09 at 19:30
Organisatie
Vilomah
Prijs
€ 10.0 Basistarief: 10,00 €
Thema
Persoon en relaties

Mis geen enkel nieuwtje