Rondleiding: voedselbos "De Nieuwe Hof"

Elke zondag om 12.30u: rondleiding van ongeveer een uur in ons voedselbos/permacultuur-tuin : "De Nieuwe Hof". (start bij de parkeerplaats van het kasteel). Met een afsluitertje: een proevertje soep van eigen bodem!
Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een zorgvuldig ontworpen ecosysteem van nuttige planten (en soms ook dieren). In plaats van nette rijen van één soort plant (monocultuur), mengen wij een gevarieerd assortiment voedselproducerende (en andere) planten die elkaar voeden, verschillende voedingsstoffen uit de bodem gebruiken en de beschikbare ruimte optimaal benutten. Dit bootst de structuur van een natuurlijk bos na - het meest stabiele en duurzame type ecosysteem in ons klimaat. Belangrijk is dat de bodem bijna altijd bedekt is - wat resulteert in een rijke ondergrondse biodiversiteit en een gezonde bodem rijk aan koolstof, mineralen en andere voedingsstoffen.

Er zijn veel voordelen en voordelen aan deze manier van landgebruik:
Weinig onderhoud en hoge efficiëntie
Veerkracht tegen extreme temperaturen
Biologisch duurzaam
Breed assortiment
Hoge voedingswaarde
Werken met het land in plaats van ertegen
Milieuvriendelijk
Esthetisch mooi
Commercieel potentieel.
Voedselbossen zijn er in veel verschillende vormen, maten en stijlen. Ze kunnen variëren van een kleine huishoudelijke tuin tot zeer grote commerciële projecten (ook bekend als agro-forestry). Ons project is middelgroot (ongeveer 4 hectare). Het is 10 jaar geleden omgezet van een maïsveld en is nu volwassen en productief. De biologisch gecertificeerde producten worden verkocht aan abonnees, andere klanten en in onze winkel.
In de rondleiding word dit bekeken en uitgelegd door onze bioloog David Yekutiel. Alles gebeurt in het engels, maar indien gewenst, wordt er in nederlands vertaald.
Breng laarzen of goede schoenen mee. Leeftijd vanaf 15 jaar. Reserveren is niet noodzakelijk op zondag.
Bent u zelf met een groep/bedrijf/familie en wilt u een rondleiding? of een hele dag "Planet Nieuwenhoven"? reserveer dan: info@kasteelnieuwenhoven.be
Een super ervaring!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Kasteel Nieuwenhoven
Engelbamp 55, 3800 Sint-Truiden 50.8566537 - 5.2089784
Wanneer

tot

Open op:

  • Zondag van 12:30 tot 13:30
Prijs
€ 5.0 Basistarief: 5,00 €
Thema
Landbouw en platteland

Mis geen enkel nieuwtje