"Afscheid" binnen het thema Ontheemding - door Etienne Jammaers

Ontheemding
Op weg, op zoek naar een thuis, zie hier het thema dat alle schilderijen van Etienne verbindt. De zoekende mens of ander wezen met zijn lasten of integendeel helemaal bevrijd, onderweg, aankomend of vertrekkend..

Leegte, het ontbreken van .. , vind je in ieder werk terug. Huizen stralen geen warmte uit, zijn slechts tijdelijke onderkomens. Landschappen zijn onbewoond, zeezichten hebben geen houvast. Bomen zijn imposante standbeelden in een van seizoen naar seizoen voorthaastende tijd.

Zijn werken dragen in zich een zekere unheimlichkeit. Nooit is hij definitief thuis, steeds onderweg. In een reiskoffer heeft hij het beeld gevonden dat deze rusteloze zoektocht symboliseert. Mensen en andere wezens zijn anoniem, op weg naar…

Zijn kleurgebruik, zijn uitsnedes en zijn keuze voor eenzelfde motief (reiskoffer, ietwat vervallen onderduikplekken, leeg aandoende landschapselementen, ..) roepen dit gevoel op.

Afscheid
Tijdens deze 2 weekenden van 2021 staan we stil bij de dierbaren die we allemaal missen. In de crypte van de abdijkerk maakt Etienne op vraag van de dienst toerisme een installatie die dit stilstaan symboliseert en vergemakkelijkt. De toegang tot de crypte is uitzonderlijk gratis.

Landschappen
Het eerste weekend 11 en 12 december kun je het bezoek aan de crypte ook combineren met een bezoek aan de Keizerszaal waar Etienne met een aantal landschappen de communicatie aangaat met de Roccoco wandschilderingen. Deze ruimte is open van 14h00 tot 18h00 en ook uitzondelijk gratis te bezoeken.

Praktisch
De ruimtes zijn goed geventileerd en covid proof. Bij aanvang van het bezoek bied je je aan in het cultuurcafé “ de Fwajee” Plankstraat 18 waar je goede uitleg krijgt waar alles zich situeert.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
crypte en kerkveld
Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden 50.8167467 - 5.1863141
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Toerisme Sint-Truiden
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
Fax: 0499 54 17 30
Thema
Schilderkunst

Mis geen enkel nieuwtje