Rouwcirkels

Wanneer

  • zondag 21 juli 2024 van 20u tot 23u
  • maandag 19 augustus 2024 van 20u tot 23u
  • woensdag 18 september 2024 van 20u tot 23u
  • donderdag 17 oktober 2024 van 20u tot 23u
  • vrijdag 15 november 2024 van 20u tot 23u
  • zondag 15 december 2024 van 20u tot 23u

Locatie

Vergeet-mij-nietje
Kleinveldstraat , 3800 Gelinden (Sint-Truiden)

Wat is een rouwcirkel?


Als ik vertel dat ik maandelijks een rouwcirkel organiseer, krijg ik meteen vragende blikken. Wat is dat? En ja hoor, sommigen hun verbeelding slaat meteen op hol. Ik kan jullie geruststellen.  We zitten er niet op een bezem, maar gewoon op een stoeltje rond het vuur, samen met andere mensen. Als het koud is, dragen sommigen wel eens een muts en iemand die moeilijk te been is, gebruikt er wel eens een wandelstok, maar een punthoed of een drietand heb ik er nog nooit gezien.


Een rouwcirkel is een mogelijkheid om gedragen te worden door de kracht van intermenselijke verbinding. Het is een kans om datgene wat je meestal alleen draagt, nu even samen te dragen.  Het is een veilige omgeving om te praten over datgene waarover er in het dagdagelijkse leven nog weinig tot niet gepraat wordt, namelijk pijn en verdriet. Het hoort bij het leven en het is doodnormaal en tegelijkertijd zit er nog zoveel taboe op.


Als je rouw ervaart en je wil hier bewust tijd voor nemen, dan ben je op zo’n rouwcirkel op de juiste plaats. Rouw wordt er in de brede zin van het woord benaderd. Rouw kan er zijn omwille van het verlies van een dierbare, een relatie, jouw gezondheid, een deel van jezelf, een vriendschap, een job, een huis, een thuis, een huisdier, iets wat je nooit hebt gehad, een droom, een hobby,  iets waardevols, …


En hoe gaat dat dan in z’n werk?


Je wandelt een tuin binnen...


Je ervaart het vuur, de lucht, het water en de aarde


Je ont-moet


Je mag er gewoon zijn


Je praat


Je bent er stil


Je verbindt


Je voelt


Je deeltDelen helpt helen


10 mooie mensen ont-moeten elkaar


Samen ZIJN bij het vuur onder de volle maan


Stuk voor stuk mooie mensen, mooi in liefde, mooi in verdriet, mooi in verbinding ...


Je komt toe en wordt ontvangen met een drankje naar keuze. Ook voorzie ik altijd heel wat lekkere zoutjes, zoetjes en gezondjes. Voor elk wat wils. De ganse avond kan je nemen waar je zin in hebt en zo ook je innerlijke mens versterken.


Je neemt plaats in de kring rond het vuur. Ik vertel iets over rouw en nodig je uit om te delen wat er op dat moment in je op komt, wat er in je om gaat, wat er is, …


Iedereen luistert naar elkaar en respecteert elkaar. Er is geen juist of fout en alles mag er zijn. Jij mag er zijn met alles wat er is. De gasten ondersteunen elkaar en dragen samen datgene wat er naar boven komt.


Niets moet en alles mag.


Ook muziek, rituelen en meditatie bij volle maan komen aan bod.


Muziek doet wat met een mens. Het is de enige taal die iedereen begrijpt.  Tijdens een spiritueel muziekstuk schrijf je neer wat je ervaart op dat moment.


Vervolgens gebruiken we meestal het vuur om onze notities van datgene wat we van ons afgeschreven hebben, te verbranden.


We eindigen de avond telkens met een collectieve muziekmeditatie.


Aan de hand van een begeleide muziekmeditatie kan je ervaren wat de lyrics en de klanken met je doen. Wat is er aanwezig? Wat zit er vast? Wat wil er gaan stromen?


Wat het ook is, wat er ook komt, … het is ok, het mag er zijn.


Jij mag er zijn!


Met een lach en een traan!


Just BE!Organisatie

Evi Mans
Kleinveldstraat 38 , 3800 Sint-Truiden

Leeftijd

vanaf 18

Contact

Naar top