Aanpassing mondmaskerplicht in Sint-Truiden vanaf 1 oktober

woensdag 30 september 2020

Het dragen van een mondmasker in Sint-Truiden is vanaf 1 oktober enkel nog verplicht tijdens de Haspengouw Markt, de Sunday markt of enige andere markt, tijdens kermissen en in de openbare stadsgebouwen.

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om vanaf donderdag 1 oktober het dragen van een mondmasker buiten niet meer te verplichten en geeft aan de lokale overheid de bevoegdheid om het gebruik van het mondmasker te verplichten in winkelstraten, op markten, kermissen en elke private of publiek druk bezochte plaats. Daarom heeft de veiligheidscel van de stad beslist om het gebruik van het mondmasker ook vanaf 1 oktober nog te verplichten op volgende drukbezochte plaatsen: tijdens de Haspengouw Markt, de Sunday markt of enige andere markt, tijdens kermissen georganiseerd op het grondgebied van Sint-Truiden, en in de openbare stadsgebouwen. Het stadsbestuur rekent op de verantwoordelijkheid van iedere burger om op deze plaatsen consequent een mondmasker te dragen. De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor de uitzonderingen toegestaan door de federale regelgeving.

De verplichting om in alle straten binnen de stadsvesten en in de Stationsstraat in Sint-Truiden een mondmasker te dragen is vanaf donderdag 1 oktober niet meer van toepassing. Ook het dragen van een mondmasker bij een bezoek aan het containerpark is niet langer meer verplicht. Het stadsbestuur raadt wel aan om steeds een mondmasker op zak te hebben zodat je jezelf en anderen kan beschermen wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd kunnen worden.

Door het grote aantal bezoekers op de markten, kermissen en braderieën kan één besmette persoon een groot aantal andere personen besmetten. Om het risico op een verspreiding van het virus op deze plaatsen te beperken en de openbare gezondheid te beschermen, blijft het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof dat de mond en de neus bedekt, verplicht tijdens de Haspengouw Markt, de Sunday Markt of enige andere markt, kermissen en in openbare stadsgebouwen.

De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor de uitzonderingen toegestaan door de federale regelgeving.

Het politiebesluit van de burgemeester van woensdag 30 september 2020 aangaande de mondmaskerplicht in Sint-Truiden kan je hier raadplegen.

Man met mondmasker