2 500 Truiense archiefstukken veiliggesteld voor de toekomst

dinsdag 28 februari 2017

Het afgelopen anderhalve jaar heeft Sint-Truiden maar liefst 70 lopende meter aan archiefdocumenten laten beschrijven. Hiervoor deed het stadsbestuur een beroep op de enthousiaste hulp van verschillende vrijwilligers.

Sint-Truiden heeft een rijke geschiedenis van ruim 1.400 jaar oud. Die ligt veilig opgeborgen in het stadsarchief, dat miljoenen papieren documenten herbergt. Samen vormen ze het collectieve geheugen van de stad.

Zo’n omvangrijke schat aan informatie vraagt natuurlijk ook onderhoud. Archiveren is immers geen synoniem voor verticaal klasseren. Om de verschillende documenten blijvend te kunnen bewaren, werd de archiefcollectie in september 2015 voor een eerste keer in kaart gebracht. De steekproef bracht aan het licht dat heel wat archiefstukken schade hadden opgelopen en daardoor nog moeilijk raadpleegbaar zijn. Dit inzicht was het startschot van een grondiger onderzoek, dat intussen al ruim anderhalf jaar aan de gang is.

Dankzij de hulp van een 20-tal vrijwilligers zijn er in die periode al meer dan 2.500 verschillende archiefstukken uitvoering beschreven en opnieuw geconserveerd. Dat komt overeen met zo’n 70 lopende meter archiefruimte. De komende maanden doen het stadsarchief daar nog eens evenveel archiefstukken bovenop. Zo’n uitvoerige inventarisatie neemt natuurlijk heel wat tijd in beslag, maar op termijn levert het een grote efficiëntiewinst op.

Meer info?

2 500 Truiense archiefstukken veiliggesteld voor de toekomst