135 sociale huurwoningen in Sint-Truiden worden voorbehouden voor 65-plussers

vrijdag 23 september 2016

Het stadsbestuur van Sint-Truiden is klaar met zijn nieuwe toewijzingsreglement inzake sociale huurwoningen voor ouderen. Dat bepaalt dat 135 woningen, ofwel 9,5% van het totale huuraanbod, voorbehouden is voor 65-plussers.

De Vlaamse overheid maakt het voor steden en gemeenten mogelijk hun woonbeleid af te stemmen op de behoeftes van hun inwoners. Zo kunnen ze via lokale toewijzingsreglementen een deel van hun sociale huisvestingsvoorzieningen voorbehouden voor bepaalde groepen

Sint-Truiden beschikt zo over een toewijzingsreglement inzake sociale huurwoningen voor ouderen. Het huidige reglement, dat dateert van 2011, bepaalt dat 120 sociale huurwoningen op het grondgebied gereserveerd zijn voor 65-plussers.

De seniorenwoningen moeten weliswaar voldoen aan reeks voorwaarden. Zo mogen ze maximaal twee slaapkamers hebben, en moeten ze zich op het gelijkvloers bevinden of met de lift bereikbaar zijn. In de woning kunnen ook geen niveauverschillen zijn. Verder moeten er in de omgeving genoeg basisvoorzieningen beschikbaar zijn, zoals slagerijen, bakkerijen, apotheken en artsenpraktijken.

Het aangepaste toewijzingsreglement voorziet in 135 sociale huurwoningen voor 65-plussers, ofwel 15 woningen extra. Op die manier worden 9,5% van het volledige huuraanbod en 15,2% van alle kleine huurwoningen voor hen opzijgezet. 

Afbeelding senioren Sint-Truiden