‘Tuinhier Sint-Truiden’ houdt nieuwe roos ‘Speelhof’ boven doopvont

maandag 18 juli 2016

De Truiense vereniging van tuinders, ‘Tuinhier’, viert haar 25-jarige bestaan. Er werd daarom al een bijzondere boom geplant in de rozentuin. Ook ontwikkelde één van hun leden een unieke roos die een champagnedoop kreeg. De tuiniers sluiten hun feestjaar af door in september een gigantisch bloemen- en fruittapijt tentoon te stellen in het centrum van de stad.

‘Tuinhier Sint-Truiden’, oorspronkelijk onder de naam ‘Volkstuinen’, bestaat een kwarteeuw. De vereniging van hobbytuinders heeft intussen zo’n 250 leden. Hun kalender is het jaar rond goed gevuld, met onder meer bloemschikcursussen, kookworkshops en uitstapjes in binnen- en buitenland.

Traditie van bomenplaten
Het 25-jarige jubileum blijft dan ook niet onopgemerkt. Heel het jaar door vinden er verschillende feestelijke activiteiten plaats. Zo werd er onlangs een amberboom geplant in de rozentuin op het Speelhof, die ondertussen ook al tien jaar op de teller heeft.

De nieuwe boom staat bekend om zijn dieprode herfstkleuren en zal zo de tuin in het najaar een fleurige toets geven. Bomen planten is bij de tuinders trouwens uitgegroeid tot een traditie. Toen ze vijf jaar bestonden, kwam er al een sequoia in het stadspark en weer vijf jaar later een vleugelnotenboom.

Rozendoop
Op zaterdag 18 juni was er ook een unieke rozendoop, waarbij Gustaaf Swerts, gerenommeerd veredelaar en lid van het eerste uur, zijn eigen rozenvariant presenteerde. Het resultaat is een prachtige, warm roze bloem.

Speciaal voor deze gelegenheid werd een ruiker overgoten met een geut champagne door onze burgemeester Veerle Heeren en gedeputeerde Ludwig Vandenhove, die het meter- en peterschap over de roos aangeboden kregen. Je kan de roos gaan bekijken in de rozentuin op het Speelhof. Die is dagelijks geopend.

Fruit- en bloementapijt
Op zondag 25 september sluiten ze bij ‘Tuinhier’ het feestjaar op fantastische wijze af. Tijdens de jaarlijkse FrUiTmarkt etaleren de tuiniers in het stadscentrum een fruit- en bloementapijt van meer dan 200 m².

Dat deden ze precies 20 jaar geleden ook al, naar aanleiding van hun vijfjarige bestaan. Ook nu zal het er weer prachtig uitzien. Nog een reden te meer dus om een bezoekje te brengen aan onze schitterende FrUiTmarkt.

 

afbeelding Rozentuin Speelhof